Ziua Logo
  Nr. 1805 de joi, 25 mai 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA detine "Planul de actiune" pentru eliberarea Pietei Universitatii in ziua de 13.06.1990. Gen. (r) Mihai Chitac a intocmit acest document conform directivelor de la Cotroceni
Ion Iliescu a dat ordin pentru lichidarea Pietei Universitatii
-- Virgil Magureanu a nesocotit "misiunea" supervizata de Presedintele tarii, ceea ce demonstreaza ca inca din '90 el incerca sa destabilizeze, prin diversiune, pozitia lui Iliescu la Cotroceni
Mineriada din iunie '90 continua sa fie si astazi un subiect in care apar "conuri de umbra". Una dintre situatiile neelucidate nici dupa zece ani, si care se afla si in atentia procurorilor militari in cadrul disjungerii din dosarul "Mineriada '90", este cea referitoare la organizarea evacuarii Pietei Universitatii. ZIUA se afla in posesia unui document de exceptie: planul de actiune pentru eliberarea Pietei Universitatii in ziua de 13 iunie 1990, plan intocmit chiar de mana gen. Mihai Chitac, ministru de Interne la acea data. Acest document ne-a fost dat de catre persoane apropiate lui Chitac, care au facut parte din fosta conducere a MI. Cititorii vor observa, in josul primei pagini, ca tot Chitac este si cel care a consemnat ordinul verbal dat de Ion Iliescu, ordin care a stat la baza intocmirii planului de actiune.
Iliescu a ordonat evacuarea in forta a "golanilor"
Despre evenimentele de atunci, legate de evacuarea Pietei Universitatii, au existat doua declaratii date de catre fosti demnitari ai regimului Iliescu. Generalul Victor Stanculescu, fost ministru al Apararii, mentiona: "In 16 iunie 1990, mi-am prezentat demisia cu ocazia unui raport inaintat d-lui Ion Iliescu in care, printre altele, spuneam: "In ultima perioada de timp, printre masurile principale pe care le-ati stabilit, nu s-a apreciat necesar sa fie consultata si persoana mea." Domnul presedinte Ion Iliescu si domnul prim-ministru Petre Roman mi-au dat dispozitii pentru a interveni cu trupe din garnizoana. Am alarmat garnizoana din Bucuresti in 13 iunie 1990, ora 17,20. Armata a primit munitie in jurul orei 23". Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu: "Scenariul pentru evacuarea Pietei Universitatii a fost stangaci, nepotrivit (...)"
Iata si dovada acestui plan, deloc stangaci, cu binecunoscutele urmari brutale. Din acest document reiese ca Ion Iliescu a fost cel care a ordonat evacuarea in forta a "golanilor", deci este responsabil de tot ceea ce a urmat.
Conform "Planului de actiune" realizat de gen. Mihai Chitac, pe prima pagina se mentioneaza misiunile stabilite pentru Procuratura Generala, care trebuia sa elaboreze si sa transmita la radio si televiziune un comunicat "prin care sa se ceara fortelor de ordine interventia pentru eliberarea pietei", dar si "participarea la eliberarea pietei in dimineata zilei de 13.06.90 pentru a veghea asupra respectarii normelor legale". In josul acestei pagini, Chitac a scris negru pe alb: "Intocmit pe baza Ordinului verbal al Presedintelui ales al Romaniei, Dl Ion Iliescu, dat in sedinta din 11.06.90, ora 16.00. Discutat si aprobat verbal de Prim-ministrul Guvernului Provizoriu-Dl Petre Roman in sedinta din 12.06.90, ora 12.00".
Pe pagina a doua, se afla mentionate misiunile stabilite pentru IGP si, culmea, Ministerul Sanatatii. Acest minister avea ordin de a incalca juramantul lui Hipocrate prin evacuarea persoanelor aflate in greva foamei.
Pe pagina a treia, retine atentia "misiunea" SRI-ului, responsabili de ducerea la indeplinire fiind Virgil Magureanu si col. Stan (actualmente general). SRI-ul trebuia sa interzica "intrarea oricaror persoane in salile cladirea universitatii prevazute cu balcoane. Numai ca, la observatiile lui Chitac cu privire la aceasta masura, reiese ca Magureanu nu si-a realizat misiunea, ceea ce poate demonstra ca a nesocotit ordinul lui Iliescu.
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Revansa PDSR    
  Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993    
  16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone    
  Un neo-nazist australian pregatea un atentat cu bomba pentru Olimpiada    
  Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate    
  Fostul director din DGV Pavel Lascut a uitat de ce i-a semnat delegatia inspectorului Stanescu    
  Victor Babiuc cere Parlamentului sa dezbata problema finantarii partidelor    
  Adrian Nastase invinovateste serviciile de informatii ca nu l-au "blocat" pe Costea    
  Liderii ApR sustin ca sigla partidului nu s-a facut din banii lui Costea    
  Stoica apreciaza rolul Curtii Europene in democratizarea Justitiei din Romania    
  Ministrul Justitiei critica sistemul juridic romanesc    
  Politistii constanteni Pesterau si Martinciuc sunt acuzatI de abuz in serviciu    
  Doi raketI sunt judecati la doi ani de la comiterea unei talharii    
 Top afisari / comentarii 
 Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate (65 afisari)
 Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993 (45 afisari)
 Miss Bucuresti 2000 (29 afisari)
 16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone (27 afisari)
 Revansa PDSR (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00875 sec.