Ziua Logo
  Nr. 1805 de joi, 25 mai 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Cea mai mare operatiune militara a ONU
16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone
-- Mai mult de opt soldati care incercau sa restabileasca pacea au pierit in ultima saptamana in acest conflict civil * Organizatia se confrunta cu o acuta criza financiara * Cel mai mare datornic catre ONU este SUA, cu un miliard de dolari * Organizatia plateste pentru o casca albastra 1000 de dolari pe luna, dar la soldati ajung doar 13 dolari
"ONU nu va abandona Sierra Leone", a afirmat secretarul general al organizatiei, intr-un raport difuzat luni, mai cu seama pentru a spulbera orice comentariu privind retragerea castilor albastre din aceasta tara. Dimpotriva Kofi Annan a recomandat cresterea efectivelor pentru a atinge un numar de 16.500 de soldati, adica 3500 in plus, fata de cei existenti si autorizati de Consiliul de Securitate. Aceasta recomandare, daca va fi acceptata, va transforma actiunea castilor albastre din Sierra Leone in cea mai mare operatiune militara ONU, din lume. Kofi Annan a afirmat, de asemenea, ca sporirea efectivului nu se poate face decat in conditiile in care statele membre ale organizatiei vor oferi resursele necesare, pentru ca altfel declaratiile lui nu vor inflama decat spiritele populatiei civile sau vor spori riscurile pentru soldatii aflati deja acolo si vor compromite prestigiul organizatiei.
Comertul cu diamante, motivul razboiului civil
Pe plan international se impun, de asemenea masuri care sa stopeze comertul ilegal cu diamante, controlat de rebeli, care este, de fapt, principala lor sursa de venituri si motivul razboiului civil.
Declaratiile si propunerile de sporire a efectivelor de soldati, ale secretarului general al ONU au fost facute dupa descoperirea unor cadavre apartinand castilor albastre. Lunea trecuta au fost gasite la Freetown mai multe corpuri, dintre care 6 sau 8 aveau insemnele ONU.
Dar, deocamdata, ONU nu este echipat nici pentru a stabili pacea in Sierra Leone, nici pentru a pune capat ostilitatilor in "primul razboi mondial african", din Congo, nici pentru a crea o societate multietnica in Balcani si cu atat mai putin pentru a cladi un stat in Timorul Oriental. Departamentul de mentinere a pacii, din cadrul organizatiei - DPKO - are 200 de angajati, dintre care numai 5 instructori pentru lupta si dirijeaza, in prezent, 14 operatiuni militare, pe trei continente. El se confrunta cu mari dificultati financiare, avand de primit, de exemplu, numai de la Statele Unite aproximativ un miliard de dolari. Departamentul nu are dreptul de a stoca materiale militare proprii si nu poate porni o actiune decat in urma unui lung sir de aprobari date de Consiliul de Securitate. Exista probleme majore si in privinta soldei. ONU plateste pentru o "casca albastra" cu 1000 de dolari pe luna, dar acesti bani ajung impozitati pana in mana luptatorilor in asa fel incat se ajunge ca un soldat, din Africa, sa primeasca chiar si numai 13 dolari. Principalele tari occidentale sunt deja reticente in a colabora cu trupele speciale ONU pentru ca nu sunt rambursate pentru contributia lor. Cel mai elocvent exemplu este Franta, care nu a primit banii cheltuiti in interventia din Bosnia, din anul 1995, nici pana astazi.
Horia TABACU 
A r h i v a
  Revansa PDSR    
  Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993    
  Un neo-nazist australian pregatea un atentat cu bomba pentru Olimpiada    
  Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate    
  Ion Iliescu a dat ordin pentru lichidarea Pietei Universitatii    
  Fostul director din DGV Pavel Lascut a uitat de ce i-a semnat delegatia inspectorului Stanescu    
  Victor Babiuc cere Parlamentului sa dezbata problema finantarii partidelor    
  Adrian Nastase invinovateste serviciile de informatii ca nu l-au "blocat" pe Costea    
  Liderii ApR sustin ca sigla partidului nu s-a facut din banii lui Costea    
  Stoica apreciaza rolul Curtii Europene in democratizarea Justitiei din Romania    
  Ministrul Justitiei critica sistemul juridic romanesc    
  Politistii constanteni Pesterau si Martinciuc sunt acuzatI de abuz in serviciu    
  Doi raketI sunt judecati la doi ani de la comiterea unei talharii    
 Top afisari / comentarii 
 Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate (65 afisari)
 Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993 (45 afisari)
 Miss Bucuresti 2000 (29 afisari)
 16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone (27 afisari)
 Revansa PDSR (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00820 sec.