Ziua Logo
  Nr. 1805 de joi, 25 mai 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Printr-o actiune de manipulare, oamenii lui Ion Iliescu au reusit sa distruga FNI, un fond de investitii instabil. Astfel, s-a deturnat atentia populatiei de la scandalul "Filiera franceza"
Revansa PDSR
-- Deponentii din Bucuresti fierb in suc propriu
Din surse SRI am aflat ca inainte de inceperea degringoladei FNI, in 40 de localitati unde fondul avea filiale puternice, au fost depistati zeci de "raspandaci" controlati de PDSR. Ei au lansat printre depunatori zvonul ca FNI se va prabusi. Manipularea PDSR are doua tinte: 1. Sa genereze un scandal national - FNI are circa 300.000 de depunatori - pentru a deturna atentia opinie publice de la afacerea "Filiera franceza" care a sifonat periculos de mult imaginea PDSR; 2. Sa puna intr-o lumina defavorabila Casa de Economi si Consemnatiuni (CEC), unul dintre actionarii principali ai SOV INVEST, societatea care gestioneaza FNI, pentru ca, in final, sa o falimenteze. Aceasta actiune criminala de dezinformare in masa pusa la cale de PDSR este cu atat mai josnica daca punem la socoteala faptul ca investitorii FNI sunt intr-o proportie covarsitoare batrani. Scandalul provocat de PDSR si-a atins partial scopul. FNI a intrat in impas financiar. Pus in fata unor cereri masive din partea depunatorilor, FNI nu a avut lichiditati pentru a stapani situatia. Acest lucru s-a datorat unor erori de plasament ale SOV INVEST. Din informatiile noastre, 90% din banii FNI plasati in actiuni necotate au fost investiti intr-o singura firma. Desi, in ultima saptamana se parea ca situatia la FNI s-a normalizat, stirea ca Ioana Maria Vlas, presedintele SOV INVEST, a disparut i-a pus pe jar pe investitorii care asteptau ieri sa-si recupereze economiile.
Asa se face ca, agitatia declansata in urma cu doua saptamani la Cluj, patria Caritasului, a atins apogeul. In loc de bani, investitorii care s-au prezentat la ghiseele din toata tara conform programarii afisate de FNI, au gasit doar sedii pustii si un anunt conform caruia SOV INVEST, societatea care administreaza fondul, solicita CNVM suspendarea temporara a activitatii. Asta dupa ce, in urma cu o saptamana, Ioana Maria Vlas a declarat ca FNI are in cont peste 1000 miliarde de lei pe care le poate returna in orice moment. Intre timp, persoana in cauza a disparut, existand chiar zvonul ca ar fi plecat din tara. Ceea ce a ramas este situatia tragica din casieria FNI. In timp ce suma cash disponibila nu depaseste 50 miliarde de lei, cererile de rascumparare depuse de oameni se ridica la valoarea de 2.000 miliarde de lei. Altfel spus, pe afara e vopsit gardul si inauntru leopardul. Beneficiind de binecuvantarea CNVM, institutie care teoretic se ocupa cu supravegherea fondurilor mutuale, FNI a investit cea mai mare parte din banii adunati de la populatie in tranzactii riscante cu actiuni necotate, dovedindu-se astfel un demn urmas al SAFI-FMOA. Economiile de o viata ale unor oameni, au ajuns pe mana unor escroci cu pretentii de respectabilitate, care au jucat practic mii de miliarde de lei la ruleta, sub aripa ocrotitoare a CNVM. Dincolo de intrigile de culise, cei care pierd sunt cei peste 300.000 de investitori, care s-au lasat amagiti de sloganul "Dormi linistit, FNI lucreaza pentru tine!".
Ieri, usile sucursalelor FNI din Bucuresti au ramas inchise, cu toate ca erau deja afisate primele liste cu investitorii care au depus cerere de rascumparare a titlurilor. Conform legii, orice cerere de rascumparare a titlurilor trebuie onorata in cel mult 10 zile lucratoare de la depunerea acesteia. FNI a incetat platile in urma cu aproximativ doua saptamani. Panica investitorilor a mai fost potolita prin promisiunea ca termenul legal de efectuare a platilor va fi respectat. Ieri, cand acest termen a expirat investitorii au luat cu asalt sediile Fondului de la primele ore ale diminetii, insa fara succes. Astfel, in fata fiecareia dintre sucursalele FNI s-au adunat zeci de depunatori in speranta ca-si vor recupera banii investiti. Pe usile ferecate se afla afisat comunicatul prin care conducerea Fondului ii informa pe cetateni ca a facut o cerere catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru suspendarea temporara a activitatii "in vederea centralizarii cererilor de rascumparare" si stabilirii posibilitatilor si modalitatilor de plata.
De altfel, Ion Dita, consilier al lui Ion Angelescu, presedintele Centrocoop, principalul actionar al SOV INVEST (societatea care administreaza FNI), ne-a declarat ca "este necesara o asemenea centralizare, pentru ca unii investitori au facut cerere de rascumparare intr-o zi, a doua zi au anulat-o, a treia zi au revenit si au cerut rascumpararea titlurilor, pentru ca sa o anuleze din nou". Consilierul Dita ne-a mai spus ca exista lichiditati in valoare de 50 miliarde de lei la Banca Comerciala Romana, iar cererile de rascumparare, cu mare aproximatie, depasesc 2.000 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 70% din totalul unitatilor aflate pe piata. In aceste conditii, SOV INVEST se gandeste ca, pentru acoperirea cererilor, sa treaca la vanzarea actiunilor unora dintre societatile in care au fost investiti banii depunatorilor.
Intre SOV INVEST si CEC (actionar la SOV INVEST) exista un contract de fidejusiune - cautiune prin care Casa de Economii si Consemnatiuni garanta, contra unei cotizatii lunare, sumele investite initial la FNI (fara cresterile anuntate intre timp). "Contractul nu este valabil, CEC nefiind raspunzator la plata in contul Fondului", a declarat Sebastian Vladescu, secretar de Stat in Ministerul Finantelor, informeaza Mediafax. "Se presupune ca exista un contract valid intre CEC si FNI. In urma analizei facute de juristi, acest contract nu mai este valabil, deci in acest moment nu exista o garantie explicita sau implicita a CEC pentru plasamentele de investitori ai FNI", a spus Vladescu. Secretarul de stat a tinut sa precizeze ca in economie exista un raport direct intre profit si risc. "Cei care doresc castiguri mari isi asuma riscuri mari, lucru care a fost dovedit si de istoria recenta din Romania, cu jocurile de tip Caritas, bancile cu dobanzi mari, si chiar de experienta anterioara a fondurilor mutuale", a afirmat oficialul MF. "Acest lucru nu inseamna ca fondurile mutuale sunt negative prin ele insele, dar populatia trebuie sa inteleaga ca orice plasament are un risc, care este numai riscul investitorului," a adaugat Vladescu. El a cerut, insa, ca institutiile de pe piata de capital, cum ar fi CNVM, "sa-si imbunatateasca activitatea de supraveghere". Oficialul Ministerului de Finante a sustinut ca plasamentele pe care le-a facut CEC sunt sigure, portofoliul fiind constituit din depozite la BNR si din titluri de stat. De asemenea, suplimentar prin lege, CEC beneficiaza, explicit, de garantia Ministerului de Finante.
In aceeasi privinta, Adrian Vasilescu, directorul Directiei Comunicare din BNR ne-a precizat ieri ca acest contract, intre CEC si SOV INVEST, este nul. Conform contractului, CEC-ul garanta depunerile initiale, iar FNI trebuia sa achite lunar o anumita cotizatie, un fel de prima de asigurare, pana pe 20 ale lunii urmatoare. "Cotizatia aferenta lunii martie a fost achitata abia in luna mai, iar acest lucru permite CEC-ului sa rezilieze contractul, unilateral, fara notificarea FNI, oricand, fara a exista o limita de timp", a mai spus Adrian Vasilescu. El a afirmat ca Banca Nationala a Romaniei nu controleaza registrele FNI, fondul de investitii fiind o afacere in afara sferei de activitate a BNR. (Ana Maria VASILE, Gabi MOROIANU)
In tara, investitorii au luat cu asalt sediile FNI
ARAD. Ieri, filiala aradeana a fost asaltata de deponenti. FNI anuntase ca va plati 150 dintre deponentii sai, dar numarul celor care s-au inghesuit in fata ghiseelor a fost mult mai mare. Sumele s-au eliberat insa numai in limita disponibilului. Au fost intocmite liste de prioritati, conform carora banii se vor restitui in functie de data la care a fost solicitata desfiintarea depozitului. In judetul Arad, dintre cei aprox. 4000 de deponenti FNI circa un sfert au solicitat desfiintarea depozitului, in urma scandalului aparut in jurul Fondului. Avand in vedere asigurarile date de conducerea FNI si calmul relativ de la Arad, dintre cei 1000 de solicitanti, numai 300 si-au reconfirmat intentia de retragere a banilor, prin cereri exprese adresate FNI. (A. ANDO)
BISTRITA-NASAUD. Filiala Bistrita-Nasaud a fost "pichetata" de o multime compacta de depunatori care au venit, conform anunturilor facute in ultimele zile, sa-si ridice banii. Majoritatea celor ce strajuiau intrarea din fata sediului FNI erau oameni in varsta care si-au pus toate sperantele in acest fond. Cei mai multi au spus ca au avut incredere si rabdare sa treaca toate valurile, dar nu le vine sa creada ca au fost inselati, mai ceva decat in cazul Caritasului. Un cetatean ne-a relatat ca, marti noaptea, angajatele FNI dezlipeau listele cu depunatorii care au cerut restituirea, iar seful filialei statea singur la birou. Directorul sucursalei Bistrita a Bancii Transilvania, Radu Chindrea, a recunoscut faptul ca s-a semnat un acord de plata cu FNI, insa nu au venit instructiunile de la Bucuresti. In disperare de cauza, bistritenii ne-au declarat ca sunt in stare sa-si ia viata, daca nu li se vor restitui banii. Mai mult, voci din multime au afirmat ca ei banuie ca banii oamenilor sunt folositi pentru campania electorala. (Cristiana SABAU)
BRAILA. Inca de la inceputul saptamanii trecute, brailenii au luat cu asalt sediul agentiei Fondului National de Investitii din Braila, pentru a-si retrage banii depusi. Majoritatea brailenilor considera ca FNI se afla in stare de faliment si se inghesuie sa-si rascumpere unitatile. In timp ce salariatii agentiei si-au intrerupt lucrul, ieri, in fata sediului, se aflau cateva sute de deponenti. Pentru a preintampina orice incident neplacut, o subunitate de jandarmi din Braila se afla in fata sediului. Si la Galati, peste 50 de investitori in unitatile de fond, s-au aflat, ieri dimineata, in fata sucursalei Fondului National de Investitii. Conducerea locala afisase deja un anunt prin care instiinta suspendarea activitatii FNI si Sov Invest. Ca si la Braila, seful agentiei locale, Gheorghe Chelaru, nu a putut fi prezent pentru a calma spiritele, fiind chemat la Bucuresti. (Mirela BOROEANU, Andrei PRAHOVEANU)
IASI. In cursul zilei de ieri, mai multe zeci de depunatori s-au adunat la sediul filialei Iasi a FNI, pentru a intra in posesia banilor depozitati in acest sistem. Nervozitatea lor a crescut dupa cateva ore de asteptare, cand au constatat ca nimeni din conducerea filialei nu si-a facut simtita prezenta. Suspiciunile lor ca vor ramane pagubasi au fost alimentate si de decesul neasteptat al directorului filialei Constantin Frost. Unul dintre depunatori afirma ca "am depus 250.000.000 lei si acum imi vreau banii inapoi. Daca se repeta situatia de la SAFI, este clar ca totul este un joc politic facut pe banii nostri. In acest caz, nu vom renunta usor. Suntem dispusi sa facem orice, pentru a ne recupera banii". (Daniel SIMIONESCU)
RESITA. Aproximativ 60 de depunatori s-au adunat, ieri, in fata sediului filialei resitene FNI a societatii Sov Invest, alarmati de pericolul pierderii banilor investiti. Spre surprinderea lor, la sediu nu se afla nici un angajat, usile erau ferecate, iar directorul Rachitan nu putea fi gasit la telefon, fie el fix sau mobil. Persoanele adunate in fata FNI Resita, majoritatea oameni in varsta, erau alarmate de situatia creata, fiind convinse ca isi vor pierde investitiile, asa cum s-a intamplat in cazurile SAFI si Bankcoop. Numarul depunatorilor resiteni care s-au inscris pe listele de rascumparare a unitatilor de fond a ajuns deja la 1.500. (Radu SAVU)
TARGU-MURES. Ieri dimineata, muresenii stransi in fata sediului FNI din Targu-Mures au avut surpriza sa gaseasca usile inchise. Un afis ii anunta pe acestia ca activitatea FNI a fost "suspendata temporar". Robotul telefonic al FNI Targu-Mures reproducea textul anuntului. La orele amiezei, circa 40 de oameni continuau sa stea in fata sediului. Pana in prezent aproximativ 15% dintre cei 12.000 de deponenti ai FNI Mures si-au exprimat intentia de a-si retrage banii. (Dragos DUMITRESCU)
TIMISOARA. Cateva zeci de persoane s-au adunat in fata sediului. Surpriza a fost, insa, una de proportii. Toate usile erau incuiate, la telefonul din sediul FNI nu raspundea decat robotul, iar telefonul mobil al directorului filialei timisorene, Constantin Pasculescu, a fost toata ziua inchis. Sediul FNI Timisoara era pazit de doi politisti pregatiti sa intervina. La Timisoara, din momentul in care a inceput "sindromul FNI", oamenii nu au fost prea agresivi. De aceasta data, insa, ei s-au aratat nemultumiti ca nu era nimeni cu care sa stea de vorba. Oamenii adunati in fata FNI Timisoara ne-au declarat: "Ieri ne-au spus ca azi (n.r.-ieri), dupa ora 12.00, vom primi banii, dar de dimineata nu a venit nimeni, iar de pe usa a disparut tabelul cu ordinea celor care trebuie sa-si ridice banii". Reamintim ca, pana la ora actuala, peste 1.500 de timisoreni si-au depus cereri pentru recuperarea banilor investiti la FNI. (Dana GALBENU)
SIBIU. Dupa ce, in urma cu o saptamana, sediul FNI din Sibiu era luat cu asalt de sute de deponenti care-si voia banii inapoi, saptamana aceasta "apele s-au mai linistit". Comunicatele venite din partea Fondului au avut menirea sa-i mai calmeze putin pe sibienii speriati ca vor ramane fara bani. Astfel, deja peste 200 de deponenti si-au anulat cererile de rascumparare. (Andrei MANOLE)
DEVA. Pe usa sediului FNI din Deva, a aparut in cursul zilei de ieri un anunt, potrivit caruia Fondul isi suspenda temporar activitatile. Cei care si-au depus cererile de ridicare a sumelor depuse la FNI au ramas astfel cu buzele umflate. Astfel ca deponentii care s-au adunat, ieri, in fata sediul, pentru a inainta solicitarile de rigoare, la vederea afisului au inceput sa injure copios. (Marcel BOT)
CNVM a sesizat Politia
Depunatorii prezenti in fata sediilor sustineau ca intregul mobilier din sediile FNI si tehnica de calcul au fost luate in cursul noptii de marti spre miercuri. Accesul in sediile FNI era, ieri, interzis, acestea fiind pazite de forte de ordine. "Unde este doamna Vlas? De ce s-au facut plati preferentiale in saptamana care a trecut?", "Unde sunt angajatii si conducerea?", erau intrebarile celor prezenti in numar mare in fata sediilor FNI. Un grup de cateva zeci de persoane s-a imbulzit la sediul CNVM pentru a discuta cu conducerea acestei institutii in vederea solicitarii de informatii suplimentare. Initial, angajatii CNVM nu au dorit sa discute cu depunatorii, care au fortat intrarea. In aceasta situatie, un reprezentant al CNVM, comisarul Dan Ionescu, a inceput un dialog cu acestia, discutiile decurgand greoi si decazand chiar in injurii. La intrebarile depunatorilor privind actiunile intreprinse de CNVM pentru supravegherea acestei situatii, Ionescu nu a reusit sa dea raspunsuri convingatoare si suficiente. Reprezentantii CNVM au lasat sa se inteleaga din cele spuse investitorilor ca institutia ar putea sesiza organele in drept pentru declansarea unei anchete si chiar a identificarii locului in care se afla presedintele SOV Invest, Ioana Maria Vlas. La cererea reprezentantilor CNVM, in jurul orelor 14.00 a sosit la sediul institutiei un echipaj de politie pentru a asigura ordinea.
AGA SOV Invest, reunita marti, ar fi trebuit sa dezbata situatia creata la FNI, insa acest lucru nu s-a putut realiza din cauza absentei presedintelui SOV Invest, au declarat surse din cadrul actionariatului, transmite Mediafax. Vlas ar fi trebuit sa prezinte situtia exacta a FNI. Presedintele SOV Invest, Ioana Maria Vlas ar urma sa participe, incepand de sambata, la un seminar organizat in Italia de Institutul Roman de Valori Mobiliare.
CNVM ii sfatuieste pe investitori sa nu se panicheze
"Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) considera ca starea de panica provocata in randul investitorilor le poate aduce prejudicii si indeamna la o analiza lucida a situatiei fondului pe baza informatiilor ce vor fi difuzate in mod obligatoriu de societatea de administrare (n.r. - SOV Invest) si de Consiliul de Incredere al Investitorilor", se arata intr-un comunicat al CNVM. Ieri, CNVM a convocat Consiliul de Incredere al Investitorilor FNI si pe principalii actionari intr-o sedinta in care s-a hotarat sa se convoace AGA SOV Invest pentru desemnarea presedintelui interimar al CA al SOV Invest in vederea prezentarii unui raport de administrare al fondului. Va fi desemnat un cenzor extern independent care va evalua situatia portofoliului fondului in acest moment, precum si un colectiv de experti ai CNVM care vor supraveghea activitatea de gestionare a fondului in aceasta perioada. In sedinta de ieri s-a hotarat si conservarea activelor financiare ale FNI in vederea tratarii nediscriminatorii a investitorilor, se mai arata in comunicat. (E.I.)
Boboc chemat la Senat
Senatorii Comisiei de buget, finante-banci, l-au invitat, astazi, pe presedintele CNVM Stefan Boboc si pe administratorul SOMINVEST, pentru a prezenta situatia existenta la FNI. De asemenea, au mai fost convocati si doi comisari care se ocupa de supravegherea capitolului privind fondul de investitii. "Am fi dorit sa vina si presedintele SOMINVEST, Ioana Vlas, dar din cate am aflat din mass-media, aceasta este data disparuta", a precizat presedintele Comisiei, Andreiu Oprea. (R.A.)
A r h i v a
  Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993    
  16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone    
  Un neo-nazist australian pregatea un atentat cu bomba pentru Olimpiada    
  Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate    
  Ion Iliescu a dat ordin pentru lichidarea Pietei Universitatii    
  Fostul director din DGV Pavel Lascut a uitat de ce i-a semnat delegatia inspectorului Stanescu    
  Victor Babiuc cere Parlamentului sa dezbata problema finantarii partidelor    
  Adrian Nastase invinovateste serviciile de informatii ca nu l-au "blocat" pe Costea    
  Liderii ApR sustin ca sigla partidului nu s-a facut din banii lui Costea    
  Stoica apreciaza rolul Curtii Europene in democratizarea Justitiei din Romania    
  Ministrul Justitiei critica sistemul juridic romanesc    
  Politistii constanteni Pesterau si Martinciuc sunt acuzatI de abuz in serviciu    
  Doi raketI sunt judecati la doi ani de la comiterea unei talharii    
 Top afisari / comentarii 
 Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate (65 afisari)
 Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993 (45 afisari)
 Miss Bucuresti 2000 (29 afisari)
 16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone (27 afisari)
 Revansa PDSR (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01911 sec.