Ziua Logo
  Nr. 1805 de joi, 25 mai 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Controalele inspectorilor municipali si ai OPC scot la iveala incompetenta primariilor de sector
Pietele Capitalei sunt raiul evaziunii fiscale
-- Complexele agroalimentare s-au transformat in bazaruri autentice
"Privatizarea sau locatiunea in sine a unei piete poate fi o conditie necesara, dar in nici un caz suficienta pentru imbunatatirea activitatii, stand marturie in acest sens haosul la fel de accentuat dupa privatizare, ce se manifesta in piete ca: Sudului, Crangasi, Progresul, Veteranilor, Drumul Taberei, Straduintei, Big Berceni etc.", se arata in Raportul privind rezultatul controlului efectuat de inspectorii Primariei Capitalei si ai Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC) in pietele agroalimentare din Bucuresti. Toate cele 37 de piete au fost verificate in perioada martie-aprilie 2000, urmarindu-se in principal legalitatea functionarii si respectarea conditiilor igienico-sanitare, calitatea produselor si modul de comercializare a acestora, legalitatea executarii constructiilor provizorii si respectarea normelor de salubritate.
Inspectorii au aplicat amenzi in valoare de 1,8 miliarde de lei atat administratorilor de piete, cat si comerciantilor. Controlul a relevat faptul ca pietele Matache, Ramnicu Sarat, Mures, Latina, Pajura si 1 Mai nu sunt autorizate sanitar.
In privinta modului de repartizare a tarabelor din dotare, raportul arata ca in toate pietele controlate, tarabele sunt inchiriate "la gramada", atat producatorilor particulari, cat si agentilor economici care vand chimicale, imbracaminte, articole de uz casnic, aparatura electronica etc., astfel incat pietele agroalimentare s-au transformat in adevarate bazaruri.
De asemenea, s-a controlat o extindere abuziva a spatiului destinat initial pentru pietele Progesul, Crangasi, Drumul Taberei, Sudului, Big Berceni, prin ocuparea spatiilor verzi si a trotuarelor destinate traficului pietonal, populatia fiind obligata sa circule pe carosabil. Nici una din pietele bucurestene nu are suprafata ce-i revine imprejmuita, bine delimitata.
Starea de salubritate in majoritatea pietelor este total necorespunzatoare: mirosurile sunt greu de suportat de cei din apropiere, iar poluarea microbiana este la ea acasa. Operatiile de igienizare in aceste piete se rezuma la maturarea resturilor solide, intrate in putrefactie pe sub tonete si, uneori, la indepartarea superficiala cu jet de apa care balteste in perimetrele deteriorate. La acest capitol sunt date ca exemplu pietele Matache, Obor, Crangasi, Progresul, Veteranilor, Orizont, Pajura, Sudului, Big Berceni si Ramnicu Sarat.
In privinta colectarii, depozitarii si evacuarii reziduurilor solide, cel mai prost stau pietele Minis, Amzei, Unirii, Gorjului, Crangasi, Titan l, Progresul, Gemeni, Orizont, Resita, Traian, Mures, Sudului si Ramnicu Sarat. Acestea nu au boxe de colectare a gunoiului, surse de apa si pubele pe platoul de vanzare.
In cazul comerciantilor controlati, prin sondaj numai, inspectorii spun ca toti isi desfasurau activitatea fara sa respecte conditiile de depozitare si expunere la vanzare. In privinta curateniei, era dezastru! Ei au fost amendati, dar inspectorii sunt convinsi ca daca ar fi reusit sa-i verifice pe toti comerciantii din piete, majoritatea dintre acestia ar fi fost sanctionati.
In concluzie, inspectorii primariei si ai OPC propun adoptarea unui regulament unic de functionare a pietelor din Bucuresti, avand ca model Regulamentul-cadru din HGR nr. 19/1996, indiferent de forma de proprietate asupra acestor spatii. De asemenea, ei solicita Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa accelereze procesul de scoatere a pietelor de sub competenta primariilor de sector, care s-au dovedit "incompetente in solutionarea principala a deficientelor" si trecerea lor sub autoritatea Primariei Capitalei.
Magda SEVERIN 
A r h i v a
  Leul se da pe langa euro    
  In Bucuresti va rasari un pod de un kilometru    
  Radu Berceanu numeste directorasii societatilor Romgaz    
  Banc Post a emis 250.000 de carduri pana azi    
  Conducerea BDF a fost avizata de BNR    
  Danezii ne platesc sa nu facem mizerie    
  Generalul Draghin: Nu pot sa spun, ca ma ucid!    
  PNTCD a decis ca Legea Lupu nu va mai fi modificata    
  Dan Vele vrea si garajele din Brasov    
  Israelul s-a retras din Libanul de Sud    
  Guvernul dezbate joi platile compensatorii    
  PNTCD si UDMR au discutat urgentarea Legii caselor nationalizate    
  Putin ameninta Afganistanul cu bombardarea    
  Papa a primit medalia de aur a Congresului american    
  Thailandezii transforma fecalele umane in petrol    
  Principesa Margareta cauta sprijin pentru Romania in America    
  Ziarist calcat de dric    
  Ion Iliescu ar putea deveni cel mai batran presedinte din Europa    
  Bucurestiul gazduieste reuniunea Initiativei Central Europene    
  Roman se va intalni cu Papa    
  Un subofiter de la Circulatie a fost arestat pentru luare de mita    
  Un vanator de munte s-a impuscat in cap    
  O femeie a murit sufocata din cauza telenovelelor    
  Talharul strangulator a fost capturat    
  Numarul sinuciderilor creste inainte de schimbarea Puterii    
  Petre Roman a aterizat fortat    
  Fostul prim-ministru rupe tacerea    
  COMUNICAT    
 Top afisari / comentarii 
 Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate (65 afisari)
 Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993 (45 afisari)
 Miss Bucuresti 2000 (29 afisari)
 16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone (27 afisari)
 Revansa PDSR (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00902 sec.