Ziua Logo
  Nr. 1771 de joi, 13 aprilie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA atentioneaza asupra unui caz de subminare a economiei nationale mentionat intr-un raport al SRI
Caracatita "GIURGIU-NAV"
-- Trei societati mixte cu capital roman si strain au fost folosite pentru derularea afacerilor * Manageriat execrabil, fals si uz de fals, incalcari ale legii la tot pasul * Fostul prefect PDSR de Giurgiu, Dan Nitulescu, si managerul Bone Stan sunt mentionati drept capete de afis in raportul SRI
ZIUA se afla in posesia unui raport al SRI despre situatia de la SC C.N.F. GIURGIU-NAV, dosar in care figureaza alaturi de cazul SC IIRUC SA Bucuresti (Megapower) si de cel al SC "Infratirea" S.A. Oradea. Despre SC C.N.F. GIURGIU-NAV, nota SRI nr. 227.192 din 30 mai 1995 mentioneaza urmatoarele aspecte:
Functiile detinute de Bone Stan erau incompatibile
Compania de Navigatie Fluviala SC GIURGIU-NAV SA a infiintat in 1992-1993 cu parteneri germani si austrieci firmele mixte ROM-LLOYD SRL-Regensburg si LASS-ROM-NAV SRL- Giurgiu. Societatea mixta germano-romana ROM LLOYDS SRL, cu sediul in Regensburg-Germania, persoana juridica germana, s-a constituit si s-a organizat in conformitate cu legile Republicii Federale Germania, incepand sa functioneze din data de 30.04.1992 - intre SC GIURGIU-NAV SA si firma germana BAYERISCHER LLOYD, avand ca obiect de activitate expeditia de marfuri. Participarea societatii romane a fost subscrisa cu 147.000 marci germane, reprezentand 40% din capitalul social al societatii mixte. Aportul de capital cu mijloace de plata straine constituie transfer de capital in strainatate indiferent de forma sub care se efectueaza, in acest fel incalcandu-se prevederile Regulamentului privind efectuarea operatiunilor valutare si fara ca cei din conducerea companiei nationale sa detina avizul eliberat de Ministerul Finantelor. Societatea romana nu a primit dividente - in calitate de actionar al firmei mixte - nici la inchiderea anului 1992 si nici la finele anului 1993, pierderile inregistrate cifrandu-se pe anii mentionati la aproximativ 100.000 de marci si respectiv 50.000 de marci. Pana la data de 30.06.1994, presedintele Consiliului de Administratie al SC C.N.F. GIURGIU-NAV, Bone Stan, a functionat si ca membru al Consiliului de Administratie al societatii mixte germano-romane in functii de loctiitor al presedintelui Consiliului de Administratie, calitate incompatibila, potrivit legislatiei romane in vigoare (Legea nr.31/90). Au fost incalcate prevederile HG 647/90 de catre numitii Bone Stan, manager al C.N.F. GIURGIU-NAV, si Cusa Alexandru, director economic la societatea romana si director executiv la societatea mixta, in ceea ce priveste declararea veniturilor realizate la Agentia Economica a Romaniei din Germania si cele privind suportarea cheltuielilor de deplasare de catre C.N.F.GIURGIU-NAV a reprezentantilor partii romane la sedintele Consiliului de Administratie ale societatii mixte. Din contravaloarea transporturilor efectuate (combustibil, minereu de fier, ciment etc.) de catre SC C.N.F. GIURGIU-NAV SA pentru firma ROM LLOYD SRL, un comision de 5% a fost cedat firmei mixte (in baza unei conventii incheiate intre firma BAYERISCHER LLOYD si societatile de navigatie romana), diminuand astfel profitul societatii nationale. Compensarea creantelor si datoriilor reciproce s-a efectuat la intervale mari de timp. De exemplu, creantele facturate GIURGIU-NAV in luna februarie 1992 au fost compensate in luna iunie 1993 cu facturi emise de partenerul ROM LLOYD in perioada august-decembrie 1992, cele din lunile octombrie si noiembrie '93 au fost compensate in iulie 1994 cu documente emise de ROM LLOYD in lunile decembrie 1993-aprilie 1994 etc. Sumele in valuta si dobanzile aferente au fost vehiculate numai prin banci din strainatate.
Profit zero
C.N.F. GIURGIU-NAV a participat la constituirea societatii cu capital mixt (roman si austriac), LASS-ROM NAV SRL Giurgiu, cu aport de natura constand in investitia "Macara plutitoare de 10 tone" a carei valoare a fost stabilita (pentru primele trei etape de realizare) la 104.500.000 lei - reprezentand 50% din capitalul social, iar firma austriaca AUJ LASSELSBERGER a participat cu 164.567, reprezentand 104,5 milioane lei stabiliti la cursul valutar din 26 mai 1993-635 lei/dolar. Societatea mixta a fost inmatriculata la Registrul Comertului in data de 30 septembrie 1993 si are ca obiective principale de activitate "incarcari-descarcari de nave si transporturi de marfuri pe Dunare", activitati similare cu cele desfasurate de compania nationala. Ca si in cazul ROM LLOYD, adiministrator al firmei mixte din partea romana pana la data de 30 iunie 1994 a fost Bone Stan, care indeplinea si functia de director general in compania de stat, dupa aceasta data detinand functia de consilier tehnic la firma mixta. Societatea LASS ROM NAV functioneaza in sediul C.N.F. GIURGIU NAV, iar personalul tehnico-administrativ detine functie de decizie si in cadrul societatii de stat. Varsarea capitalului in numerar subscris de asociatul austriac s-a realizat in doua transe: la data de 4 februarie '93 si la data de 2 noiembrie '93. S-au incalcat, astfel, prevederile statutului societatii ce stipulau depunerea integrala a capitalului in termen de 10 zile de la data inregistrarii societatii. La finele anului 1993, profitul rezultat era zero. C.N.F. GIURGIU-NAV nu a primit dividentele, iar la sfarsitul lui '94 profitul societatii nu a putut fi determinat din cauza numeroaselor deficiente in organizarea si conducerea activitatii financiar-contabile.
Jonglerii financiar-contabile
Raportul evidentiaza si alte aspecte ilegale. Veniturile societatii de stat au fost diminuate cu peste 30.000 de dolari prin facturarea de catre LAS ROM NAV clientului extern AUJ LASSERBERGER a unor prestatii efectuate in perioada aprilie-septembrie '93, anterior inmatricularii societatii (30 septembrie '93), ceea ce a constituit activitate comerciala ilicita. Punerea in functiune a investitiei "Macara plutitoare" s-a inregistrat fara documente justificative si la o valoare cu mult mai mica decat cea reala. Capitatul social subscris asociatului austriac a fost crescut artificail, de la 104 milioane lei la 109 milioane lei, prin recalcularea cursului de schimb, ceea ce a afectat profitul societatii pe anul 1993. Profitul inregistrat de SC LASS ROM NAV la sfarsitul lui septembrie '94, de 23,5 milioane lei, a fost diminuat cu peste 8 milioane lei prin majorarea nejusticata a cheltuielilor. In 1994, LASS ROM NAV a emis facturi in valoare de peste 90.000 de dolari clientului extern AUJ LASSERSBERGER, neincasandu-se nici o factura din cele emise de la infiintare si pana la sfarsitul anului 1994. Deficientele inregistrate la societatile mixte ROM LLOYD si LASS ROM NAV au avut drept consecinta "desfasurarea in mod necorespunzator a activitatii economice, diminuarea profitului inregistrat si, implicit, prejudicierea intereselor economice ale companiei de stat GIURGIU NAV".
Caracatita fostului prefect
In nota SRI exista si specificarea conform careia persoane din conducerea Companiei de Navigatie Fluviala GIURGIU NAV au cauzat, prin acte de coruptie, grave prejudicii intereselor economice ale statului roman. O serie de mijloace fixe (barje, slepuiri) au fost instrainate la pret de fier vechi, navele vandute astfel fusesera reparate, iar pretul reparatiei nu a fost recuperat prin vanzare, s-au incheiat contracte de navlosire prin prejudicierea companiei, iar aportul partii romane a fost subevaluat la constituirea societatilor mixte mentionate. Bone Stan, directorul SC GIURGIU-NAV SA, membru in Consiliul de Administratie al firmei mixte ROMLLOYD SRL a incasat, impreuna cu Alexandru Cusa, 3000 de marci anual. Cat priveste situatia in care s-a aflat Fondul Proprietatii de Stat, reprezentantii acesteia la compania GIURGIU-NAV au fost: Nicolae Marculescu si Gheorghe Rus (consilier juridic la Prefectura Giurgiu). Acestia aveau datoria de a sesiza asupra gravelor abuzuri care exista la SC GIURGIU-NAV SA.
Din investigatiile proprii ale Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputatilor a reiesit ca fostul prefect, Dan Nitulescu, a fost inginer la NAVROM Giurgiu (devenit ulterior GIURGIU-NAV SA) intre anii '69-'74, perioada in care a stabilit o stransa relatie de prietenie cu Bone Stan. Prin puterea pe care o detinea, prefectul a temperat si directionat controalele efectuate la societatile sus-mentionate, unde era implicat Bone Stan, de catre Directia Generala a Finantelor Publice Giurgiu. Tot el i-a promovat si pe Marculescu si Rus in A.G.A, la SC GIURGIU NAV. Nicolae Marculescu, inginer mecanic, prieten cu Nitulescu, a activat o perioada la fostul Santier Naval Giurgiu, iar Rus, care a fost "simplu executant al dispozitiilor prefectului a fost recompensat cu 5000 mp teren pentru vila, primiti ilegal in comuna Fratesti prin incalcarea art. 20 din Legea 18/91".
In 1994, SC GIURGIU-NAV SA a constituit o a treia societate cu capital mixt, FERRY BOAT's ROMANIAN BULGARIAN, care a obstructionat din start feriboat-ul existent, MOCANASU. Prefectul a fost acuzat public ca a intervenit in favoarea feriboat-ului creat, unde este asociat si Bone Stan, ca ar primi dividentele intr-un con dintr-o banca bulgareasca.
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Sinistratii vor primi bani in 30 de zile    
  Viitura Dunarii vine spre Braila si Galati    
  Genistii vor decolmata Valea Bistrei    
  In Timis se pregateste vaccinarea impotriva tifosului    
  In Caras apa a ajuns la cota de atentie    
  Banatenii au demolat un baraj de pe Bega ca sa-si salveze casele    
  Ungurii au dat drumul celor 150 milioane de metri cubi de apa ce balteau la granita    
  Pedofilul ucigas de la Iasi a recunoscut    
  Nepotul generalului Dan Gheorghe a spart barajele Politiei    
  Valeriu Stoica reclama neloialitatea Coalitiei    
  Anul trecut au fost trimisi in judecata 378 de angajati ai MI    
  O eleva a plecat de acasa cu lucrurile de pret ale parintilor    
  Trei tineri pradau sistematic apartamentul unui tecucean    
 Top afisari / comentarii 
 Caracatita "GIURGIU-NAV" (53 afisari)
 Nepotul generalului Dan Gheorghe a spart barajele Politiei (47 afisari)
 Viitura Dunarii vine spre Braila si Galati (26 afisari)
 Guvernul aproba azi Strategia militara a Romaniei (15 afisari)
 Presedintele Serbiei a suferit o operatie de triplu by-pass coronarian (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01415 sec.