Ziua Logo
  Nr. 1771 de joi, 13 aprilie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
E mai periculos sa furi o gaina decat un oras
Rasvan MOLDOVEANU 
"Se fura Brasovul!"Sub acest titlu, ziarul ZIUA a prezentat, in serial, timp de peste o saptamana, dosarul unei uriase si incredibile fraude. Consilieri municipali, politisti, magistrati, functionari de stat au pus la cale o "inginerie" prin care imobilele proprietate a orasului sunt trecute, ilegal si abuziv, in mainile unor escroci. Cladiri in valoare de mii de miliarde de lei, obtinute gratis si subevaluate de mii de ori. Numele escrocilor precum si modul in care fiecare dintre ei este implicat in hotie a fost publicat, zilnic, in ZIUA, impreuna cu dezvaluirile despre acest caz.
Ce este senzational la acest jaf? De ce insistam asupra sa? Ziarele sunt pline de articole despre coruptie, fraude si escrocherii, relizate nu de catre borfasi de rand, ci de catre gulerele albe: politicieni, functionari, magistrati, politisti etc. Furtul Brasovului este, insa, un caz-scoala. Un exemplu didactic care explica un fenomen pe intelesul tuturor si are putere de generalizare. Practic, toate documentele afacerii, incheiate in virtutea legii, incalca, sistematic si cu buna stiinta, legea. Grosolan. Cu tupeu. Fara frica. Autorii nu s-au temut de consecinte. De reactia autoritatilor. Motivul este simplu: autoritatile erau chiar ei, hotii, implantati in institutiile-cheie ale Brasovului. Oameni politici, indiferent de partid, grupati intr-o mafie locala, deasupra partidelor si a institutiilor. Potlogaria ar fi mers ca pe roate, daca primarul Ioan Ghise n-ar fi prins de veste. Ghise a alertat presa si a apelat la Justitie pentru stoparea jafului. Conform prerogativelor sale, el nu a putut, insa, decat sa actioneze in Contencios administrativ impotriva unor decizii si nu a unor persoane. A unor infractori. Justitia isi urmeaza cursul binecunoscut: termene amanate, stramutari, apeluri. In cel mai bun caz, sentinta judecatoreasca va anula niste acte, niste decizii administrative si lucrurile vor reveni la normal. Mafiotii raman liberi si pe functii, punand la cale, putin tristi, urmatoarea lovitura.
Parchetul Brasov a inceput, timid, instrumentarea unor dosare penale pentru jefuitorii orasului. Sarcina procurorilor e, poate, mai simpla ca oricand. Exista toate documentele incriminatorii. Semnate de vinovati. Dosarul este, practic, gata facut. De catre primarul Ioan Ghise si ziarul ZIUA. Restul e birocratie.
Politia trimite zilnic presei un buletin informativ. Furturi, talharii, violuri, crime. Textele sunt scrise cu curaj: "Pe raza comunei Tufeni, a fost depistat Mirel Coada, zis Fanfan, care avea asupra sa 50 de elctrozi de sudura, un capac de fonta si doi colaci de sarma, sustrase in vederea comercializarii. Cercetarile continua cu faptasul in stare de arest". Majoritatea stirilor de acest gen, preluate de ziare si televiziuni, provin din aceste comunicate tip proces-verbal din literatura lui Tudor Musatescu. Brava noastra Politie e vigilenta la vizele de flotant si furtul de gaini. Transmite si poze cu infractori. Fata si profil. Dar cand se fura un oras, nici un politist nu mai stie nimic. IGP nu mai da comunicate. Nici fotografii.
Gainarii sunt catalogati imediat drept infractori si sunt urmariti, pe buna dreptate, pana in panzele albe. Atunci cand sunt prinsi, Politia se grabeste sa-i umileasca in fata camerelor de luat vederi, prezentandu-i in catuse, incapabili sa explice "fapta". Cei care fura Brasovul nu au fugit. Inca! Deci, nu trebuie dati in urmarire generala. Inca! Dar pot fi arestati oricand! Valoarea jafului lor este mai mare decat a tuturor gainilor furate vreodata in Romania.
Furtul Brasovului este un test anti-coruptie pentru guvernanti. Puterea de la Bucuresti trebuie sa intervina. Din motive legale, morale sau, macar, electorale. Intr-o tara occidentala, un asemenea caz ar fi o pleasca inainte de alegeri. Daca nici voturile nu conteza, atunci totul e pierdut. In fond, ce e Brasovul? Un oras oarecare. Nu e New York sau Londra!
A r h i v a
  Scandalul "Iliescu-KGB" - Firul rosu, o piedica in calea uitarii    2000-03-26
  Nefericita alianta. Pentru Romania!    2000-03-19
  Jaful performant al PDSR    2000-03-17
  Maestrii Sereleului    2000-01-26
  "O porcarie si o prostie!"    1999-12-17
 Top afisari / comentarii 
 Caracatita "GIURGIU-NAV" (53 afisari)
 Nepotul generalului Dan Gheorghe a spart barajele Politiei (47 afisari)
 Viitura Dunarii vine spre Braila si Galati (26 afisari)
 Guvernul aproba azi Strategia militara a Romaniei (15 afisari)
 Presedintele Serbiei a suferit o operatie de triplu by-pass coronarian (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.78558 sec.