Ziua Logo
  Nr. 1749 de duminica, 19 martie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Membrii Consiliului de Coordonare a PD s-au adunat ca sa se stranga. Cum era de asteptat, ei nu renunta la guvernare
Pedistii raman
-- Roman nu a pus problema iesirii de la guvernare
Democratii au decis, ieri, cu o majoritate zdrobitoare, sa ramana la guvernare, cu toate ca nemultumirile fata de partenerii de Coalitiei nu au fost putine. Din cei 513 delegati ai Consiliului de Coordonare National (CCN), 414 s-au pronuntat, prin vot secret, pentru continuarea guvernarii si doar 94 au fost impotriva. A fost adoptata si o Rezolutie care prezinta cateva solutii pentru o mai buna guvernare, dintre care crearea unui dialog credibil cu FMI si intarirea controlului riguros al cheltuirii banilor publici. "CCN al PD face un apel catre clasa politica sa nu lupte cu mijloace incorecte si necinstite care nu duc decat la cresterea confuziei si lehamitei alegatorilor", se mai spune in Rezolutie.
Acest for a fost convocat in sedinta extraordinara tocmai pentru a cantari eficienta actiunilor Coalitiei. Cu o saptamana inainte de inlocuirea lui Victor Babiuc din functia de ministru al Apararii cu Sorin Frunzaverde, printre democrati existau voci vehemente care cereau iesirea de la guvernare, voci care, surprinzator, nu s-au facut deloc auzite la CCN. Majoritatea celor care au luat cuvantul si-a concentrat atacurile, mai dure sau mai voalate, pe liberali si pe presedintele Emil Constantinescu. Ei au votat si au plecat, vizibil plictisiti, inainte sa se anunte rezultatul final. "Ne-am adunat ca sa ne strangem, bre", spunea, plin de lehamite, un delegat din Moldova.
Petre Roman a prezentat, la rece, atat avantajele, cat si dezavantajele iesirii de la guvernare, fara a inclina balanta in nici o parte. "In fond, nu ne-a obligat nimeni sa facem alianta pe care am facut-o dupa alegerile din 1996. Avem obligatia sa conturam solutii de guvernare cu care sa ne identificam in acest an electoral", a afirmat presedintele PD. Liderul democrat s-a plans de faptul ca nu a existat un dialog cu partenerii de Coalitie pe tema problemelor tarii. "Domnia legii nu e ceva real in prezent", a acuzat Roman rezultatele mici ale luptei impotriva coruptiei. El a subliniat ca daca PD va fi atacat si acuzat de "cei multi care mint si dezinformeaza" va trebui sa-si apere onoarea si demnitatea. In incheiere, Roman le-a reamintit delegatilor ca partidul este o masina de lupta politica care invinge pentru ca este inteligenta, unitara si combativa.
Basescu s-a concentrat, cuminte, doar pe probleme economice
Desi ministrul Transporturilor amenintase ca nu va adopta nicicum o atitudine impaciuitoare, discursul sau a fost strict economic, fara nici o aluzie la atitudinea partenerilor de Coalitie. Traian Basescu a accentuat faptul ca Romania a evitat colapsul economic de anul trecut si anul acesta se vad rezultatele unei bune guvernari. In opinia sa, Romania are relatii incordate cu FMI pentru ca cei care negociaza cu organismul financiar international din partea Guvernului roman nu beneficiaza de credibilitate. "Un obiectiv prioritar este finalizarea negocierilor cu Banca Mondiala pana in iunie si altul ar fi incadrarea cheltuielilor ministerelor in sumele alocate prin Buget pentru ca nimeni nu-i trage la raspundere pe ministrii care cheltuiesc enorm", a aratat vicepresedintele PD.
Surprinzator de vehement a fost un alt vicepresedinte democrat, Radu Berceanu, care a acuzat Coalitia ca ar fi uitat rezultatele alegerilor din 1996 si rolul major jucat de PD.
"S-a uitat ca Emil Constantinescu obtinuse numai 26% din voturi si s-a uitat ca Petre Roman i-a cedat procentul sau de 22% si l-a facut presedintele tarii. Aceasta guvernare ne datoreaza mai mult decat ne-a dat", a declarat ministrul Industriilor si Comertului. Mai mult, el a facut o analiza a ministerelor conduse de pedisti si a concluzionat ca au primit numai ministerele la care, daca faceau treaba, nemultumeau populatia, iar daca nu faceau, erau acuzati ca sunt impotriva reformei. "Anul acesta ministrelor conduse de democrati, respectiv Industria, Transporturile si Apararea, li s-au redus fondurile alocate. La Externe s-a mentinut un buget constant in conditiile in care integrarea europeana este esentiala. In schimb, ministerele liberalilor au primit alocatii marite cu mult, intre 10 si 20%. Deci, cum ramane cu solidaritatea guvernamentala?", s-a intrebat vizibil enervat liderul democrat.
Paula Ivanescu a cerut partidului sa-si dea singur palme
Secretarul executiv al PD, Paula Ivanescu, a afirmat ca democratii ar trebui "sa-si dea palme ca au adus CDR la putere", daca nu ar exista totusi cateva semnale ale unei insanatosiri economice. "Palatul Cotroceni tese intrigi, ba folosindu-se de taranisti, ba de liberali, pentru a conduce prin dezbinare", a mai spus ea. La randul sau, deputatul Liviu Negoita, fost membru al PNLCD, a lansat un atac dur asupra conducerii liberale, pe care a acuzat-o ca se ocupa de "diversiuni murdare". Negoita le-a reprosat liderilor PNL ca se ocupa de racolarea unor politicieni si de judecarea adversarilor "dupa reguli securiste". El a aratat ca democratii au toate motivele sa se indoiasca de "seriozitatea si sinceritatea" prim-vicepresedintelui PNL Valeriu Stoica pentru ca acesta a santajat PD - Babiuc contra reformei in Justitie.
Trita Fanita sta pe ganduri: sa plece sau sa nu plece din PD
O mare doza de dezamagire a aparut in discursul senatorului Trita Fanita care a explicat ca PD a uitat de situatia grava din agricultura si nici nu l-a sprijinit in lupta sa pentru promovarea unor legi importante. "Lipsa de consecventa a democratilor care voteaza dupa cum bate vantul in Coalitie va avea efecte foarte grave", a prezis Fanita. El a mai spus ca "mediteaza foarte serios la pozitia politica pe care o va adopta", lasand sa se inteleaga ca demisia din PD nu este un gest exclus. Presedintele PD a lasat sa se inteleaga, in conferinta de presa de la finalul reuniunii, ca nu intrevede o solutie pentru divergenta cu PNL in privinta asumarii raspunderii Guvernului pentru promovarea legilor reformei in Justitie. "Nu suntem de acord ca Parlamentul sa nu poata dezbate noul Cod Penal sau Civil si, in plus, avem deja amendamente si observatii la pachetul de legi propus de Stoica", a explicat Roman.
Isabella DRAGHICI 
A r h i v a
  Taranistii au batut palma cu liberalii pentru reforma Justitiei    
  Semnarea Protocolului CDR a fost amanata    
  Liderii Coalitiei se exprima moderat in privinta deciziei PD    
  Constantinescu creste in sondaje    
  Motorola si IBM pun de-o alianta    
  Pompierii cer Primariei Bucuresti cosari publici    
  Ungaria da in judecata "Esmeralda", "Aurul" si "Remin"    
  Statul crede ca romanul ii va vinde padurea pe nimic    
  Doctorii din Bucuresti sunt acuzati de risipa de leacuri    
  Ministerul Educatiei cere legi specifice pentru scoli, licee si universitati    
  Duminica Ortodoxiei    
 Top afisari / comentarii 
 "Fratii corsicani" au fost arestati chiar in timpul staborului (164 afisari)
 PSAL 1 la finis, se pregateste de start PSAL 2 (47 afisari)
 Comandorul care i-a facilitat lui Dragodan imprumutul de la SAFI a primit patru ani de inchisoare (45 afisari)
 Pompierii cer Primariei Bucuresti cosari publici (37 afisari)
 PDSR l-a facut pe Temesan dictatorul BANCOREX (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01086 sec.