Ziua Logo
  Nr. 1748 de vineri, 17 martie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Zece zile pana la deznodamantul bataliei pentru Kremlin
Vladimir Putin - favorit detasat
-- Liderul interimar de la Moscova mizeaza doar pe propria imagine, detasandu-se de sponsorii lui Boris Eltin
Alegerile prezidentiale din Rusia, programate pentru data de 26 martie, au inceput deja miercuri, in zonele cu populatie izolata din Federatia Rusa, intre care satenii din nordul Siberiei sau din Extremul Orient, marinarii aflati in misiune si cercetatorii (geologi si meteorologi) din zonele polare. Circa 250.000 de rusi vor vota in zilele dinaintea rundei oficiale.
Liberalii acuza: Putin nu face curatenie ci schimba garda
Febra campaniei electorale capteaza atentia electoratului, iar cel mai captivant dintre personajele politice aflate in cursa electorale ramane, desigur, presedintele interimar Vladimir Putin. Popularul Putin si-a atras, in ultima perioada, antipatia "oligarhiilor" Rusiei, omnipotente in epoca in care la Kremlin isi facea veacul Boris Eltin. Multimiliardarilor rusi le este dificil sa accepte faptul ca acest personaj politic este intr-atat de simpatizat de catre electorat incat nu are nevoie - in cursa pentru preluarea sefiei statului - de sprijinul bogatilor oameni de afaceri care controleaza mare parte din economia Federatiei Ruse. Atitudinea actualei administratii provizorii de la Kremlin este, de altfel, transanta: Putin pastreaza distanta fata de oligarhiile care, in acceptiunea general-populara, reprezinta sinonimul pentru "coruptie". Orice apropiere de magnatii rusi ar insemna, in opinia presedintelui in exercitiu, un recul in materie de simpatie populara, al carui efect s-ar resimti la numaratoarea voturilor de dupa scrutinul prezidential din 26 martie.
Cunoscuta avocata liberala Irina Hakamada nu crede, insa, nici in capacitatea, nici in vointa reala a lui Putin de a purifica spectrul politic rus, mai ales ca o parte dintre asistentii instalati recent la Kremlin provin din comunitatea oamenilor de afaceri a Sankt Petersburgului natal al presedintelui interimar. O parte din fostii sponsori ai Kremlinului lui Eltin (Boris Berezovski si Roman Abramovici, ambii acuzati, in diverse cercuri, mai mult sau mai putin oficiale, de coruptie) s-au "securizat", candidand cu succes pentru fotolii parlamentare care le ofera atat imunitate cat si posibilitatea apropierii de diverse functii executive. Putin s-a interesat insa, recent, asupra modului in care efectele imunitatii parlamentare pot fi restranse, pentru ca Justitia sa poata derula dosarele ce contin dovezile ilegalitatilor comise de eminentele financiare ale Rusiei post-sovietice.
Primarul Moscovei vrea pace cu liderul de la Kremlin
Detasarea de dictatura economica si politica a "oligarhiilor" este, de altfel, una dintre conditiile pe care influentul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, i le-a impus lui Putin pentru a-i asigura sprijinul formatiunii social-democrate pe care o conduce (Patria, Inteaga Rusie). Lujkov solicita, in plus, garantii vizand libertatile democratice in Rusia si un sprijin pentru dezvoltarea sectorului real al economiei. "Putin ne intinde mana, o mana de partener. Noi nu respingem nici o mana intinsa si suntem pregatiti sa dam mana cu acesta, in semn de parteneriat". Relatiile din Putin si tandemul Iuri Lujkov - Evgheni Primakov s-au racit in cursul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare derulate in decembrie 1999. Desi, initial, se anuntasera candidati in cursa pentru Kremlin, Lujkov si Primakov, relativ bine cotati in sondaje, au parasit pe rand competitia.
Sondajele pre-electorale efectuate in ultimele saptamani in Rusia il prezinta, in continuare, favorit detasat pe actualul presedinte. Pentru Putin ar urma sa voteze 58% din alegatori, un procentaj suficient pentru investirea, din primul tur chiar, a succesorului desemnat de Boris Eltin in momentul in care acesta din urma a demisionat spectaculos, la 31 decembrie 1999. Cu 21% din optiunile electorale este creditat vesnicul infrant al infruntarilor prezidentiale, comunistul Ghenadi Ziuganov. In afara de liberalul Grigori Iavlinski (6%) si ultranationalistul Vladimir Jirinovksi (3%), nici unul dintre ceilalti opt candidati nu pot insuma peste 2% din voturi, conform studiilor efectuate de principalele institutii de profil moscovite, VTsIOM si ROMIR.
Cristian STEFANESCU 
A r h i v a
  Roman sub ancheta Parlamentului    
  Roman a dat adunarea Consiliului National    
  Doi fosti ministri de Externe despre imixtiunea liderului PD in treburile Apararii    
  Presedintele Constantinescu ii lasa pe liberali sa se descurce    
  PSDR propune "Putin, dar bun"    
  NATO suplimenteaza trupele din Kosovska Mitrovica    
  Legile electorale sunt tergiversate la Comisiile juridice    
  ProDemocratia solicita regim de urgenta pentru legile electorale    
  Ulm Spineanu va conduce comisia pentru strategie Industriei    
  Flash Extern    
  Ungaria a cerut sechestrarea companiei "Aurul"    
  Sindicalistii nu-si platesc liderii    
  Burse universitare si postuniversitare in Europa si Japonia    
  Bugetarii primesc bani mai multi    
  Din sistemul de invatamant dispar posturi, nu angajati    
  Primele pensii recalculate vor fi luate in luna mai    
  Se ieftinesc transporturile de marfa    
  63 de milioane de puieti vor inverzi padurile patriei    
  Ministerul Mediului ii va invata meserie pe proprietarii de paduri    
  La Constanta s-a infiintat Liga Ziaristilor Dobrogeni    
  Universitatea Bucuresti si-a reales rectorul    
  Universitatile particulare trebuie sa organizeze si ele alegeri de rectori    
 Top afisari / comentarii 
 Anchetatorii reconstituie drumul lui Sandu Geamanu (56 afisari)
 Banda proxenetului Studentu' a fost decapitata (37 afisari)
 Fane Spoitoru a fost condamnat la cinci ani de inchisoare (37 afisari)
 Secretul "Firului rosu" (9 afisari)
 Ungaria a cerut sechestrarea companiei "Aurul" (9 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00919 sec.