Ziua Logo
  Nr. 1748 de vineri, 17 martie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Comisiile parlamentare inregistreaza doleantele ministerelor
Goana ministrilor dupa bani de la Buget
-- Ioan Muresan solicita ca banii din privatizarea fostelor IAS sa ramana la Agricultura
Comisiile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au continuat, ieri, discutiile asupra proiectelor Bugetului de Stat si Bugetului de asigurari sociale pe anul 2000. Reprezentantii Comisiilor s-au intalnit cu ordonatorii de credite care, in marea lor majoritate, s-au aratat nemultumiti de sumele alocate. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si cel al Tineretului si Sportului au fost singurele institutii care nu au ridicat obiectii cu privire la sumele prevazute in proiect. De asemenea, Agricultura ministrului Muresan spera ca va reusi sa se descurce cu sumele alocate. Restul sectoarelor se plang, mai mult sau mai putin, ca nu le ajung banii. Majoritatea Comisiilor s-au angajat ca, in cursul saptamanii viitoare, vor termina discutiile si vor aviza proiectul de Buget.
Comisiile de politica externa ale Parlamentului au avizat Proiectul de Buget. Presedintele Comisiei, pedeseristul Ghiorghi Prisacaru, a solicitat suplimentarea bugetului alocat Departamentului pentru romanii din afara granitelor, cu 35 de miliarde de lei * Ministrul Apelor Padurilor si Mediului, Romica Tomescu, prezent la dezbaterile Comisiei senatoriale pentru sanatate, ecologie si sport a cerut o suplimentare de 6460 miliarde de lei fata de 1326 miliarde cat este prevazut in proiect. Potrivit afirmatiilor lui Ion Carciumaru, presedintele Comisiei, Ministerul Sportului si Secretariatul de stat pentru persoanele cu handicap au fost multumiti de banii alocati si nu au solicitat nici un fel de suplimentare * Reprezentantii Radiodifuziunii si Televiziunii Romane au solicitat in plenul Comisiei senatoriale pentru cultura, o suplimentare de 55 respectiv 28 de miliarde de lei pentru intretinerea releelor care, potrivit legii, se face integral din Bugetul de stat
Presedintele Comisiei de agricultura din Senat, Trita Fanita, a cerut mai mult cu 2000 de miliarde lei pentru ministerul de resort. Senatorii nu au putut tine sedinta Comisiei din lipsa de cvorum, dar Trita a asigurat ca luni, proiectul va fi avizat. Ministrul Agriculturii, Ioan Muresan, a declarat ca cele 2000 de miliarde ar trebui sa apara in a doua jumatate a anului, la rectificarea bugetara. Potrivit proiectului de buget, Agricultura dispune de 7900 de miliarde de lei. Muresan a cerut sprijinul parlamentarilor pentru ca banii proveniti din concesionarea terenurilor si din privatizare sa revina ministerului pe care-l conduce * Deputatul PDSR, Dumitru Buzatu, a declarat in cadrul sedintei Comisiilor parlamentare de munca si protectie sociala, ca in Bugetul asigurarilor sociale nu este prevazuta nici o suma destinata majorarii pensiilor. El a solicitat o suplimentare a bugetului cu 3000 de miliarde lei * La Comisiile de sanatate ministrul Hajdu Gabor a cerut o mai mare autonomie in utilizarea fondurilor si nu o majorare a bugetului, intrucat sumele alocate au fost stabilite deja de Guvern. Ministrul Sanatatii a precizat ca doreste sa i se acorde o mai mare independenta in folosirea banilor pentru a putea atrage, prin asociere, investitii necesare continuarii lucrarilor de consolidare a unor unitati sanitare aflate in reparatii.
CNSAS - 40 de miliarde in plus
Ministrul Industriei si Comertului, Radu Berceanu se numara printre cei nemultumiti de "felia" primita de la Buget. Berceanu a sustinut, in fata deputatilor din Comisia pentru industrii si servicii, suplimentarea bugetului ministerului pe care il conduce cu 1.000 de miliarde de lei, aratand ca, in ultimii ani, industria si comertul sunt sprijinite mai putin decat alte activitati si de aceea se afla in "permanent declin" * Comisiile parlamentare de aparare au aprobat cateva amendamente, solicitand suplimentarea cu 6930,6 miliarde lei a bugetului alocat sectorului apararii, ordinii publice si sigurantei nationale. Parlamentarii responsabili cu Apararea au fost de acord ca bugetul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa primeasca mai mult cu 40 de miliarde lei fata de cele 5 miliarde prevazute in proiectul de Buget.
Roxana ANDRONIC
Laura GAFENCU
Ovidiu BANCHES
Oana SIMA 
A r h i v a
  Personaje ale Tranzitiei in cautarea Reformei. Azi: Pavel Todoran    
  Explozia preturilor    
  Statul nu va pastra "actiunea de aur" la Banca Agricola    
  Remes vrea sa adune valuta de pe piata interna    
  Comunitatea de Afaceri Britanica din Romania si-a lansat propriul web site pe Internet    
  Un pedofil va muri asemeni celor 100 de copii pe care i-a ucis    
  Guvernul a adoptat Strategia de Dezvoltare pe termen mediu    
  Iliescu le-a explicat tiganilor cum are de gand sa-i introduca pe piata muncii    
  Fane Spoitoru a fost condamnat la cinci ani de inchisoare    
  Investitorii straini si-au trimis avocatii in Romania    
  Speranta romanilor ramane in Dumnezeu    
  Bunurile Zoei Ceausescu raman la stat    
  Cipriotii au cumparat ONT Carpati    
  Suspendarea lui Funar se dezbate pe 6 aprilie    
  Dosarul "Sibiu '89" a ajuns la Curtea Suprema de Justitie    
  Prima TV isi pregateste noua fata    
  Sapunaru a decedat, suspect, in cartierul Rahova    
  Postasul Mihalache a incasat pensiile unor morti    
  Astazi va avea loc deznodamantul in cazul presupusei mite de la Otopeni    
 Top afisari / comentarii 
 Anchetatorii reconstituie drumul lui Sandu Geamanu (56 afisari)
 Banda proxenetului Studentu' a fost decapitata (37 afisari)
 Fane Spoitoru a fost condamnat la cinci ani de inchisoare (37 afisari)
 Secretul "Firului rosu" (9 afisari)
 Ungaria a cerut sechestrarea companiei "Aurul" (9 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01102 sec.