Ziua Logo
  Nr. 1748 de vineri, 17 martie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Jaful performant al PDSR
Rasvan MOLDOVEANU 
Fostul presedinte al BANCOREX Razvan Temesan si - de ce oare? - pedeseristul Dan Ioan Popescu au oferit, miercuri noapte, telespectatorilor Antenei 1 o mostra de tupeu si smecherie care ar trebui sa dea de gandit celor cu memoria mai scurta de luna noiembrie 1996. Presedinte al bancii in perioada de glorie a mafiei politico-financiare a regimului Iliescu, Temesan a patronat devalizarea institutiei, ca mare specialist in domeniul bancar ce se declara la tot pasul. Ziarul ZIUA, dar nu numai el, a dezvaluit pe parcursul unei campanii de presa de aproape doi ani caile prin care banca cea mai importanta din Romania a fost stoarsa de bani. "Bani pentru partid". Bani pentru clientela politico-financiara. Una din principalele cai de a scoate acesti bani din visteria BANCOREX, deci a statului, si a-i vari in buzunarele unor persoane fizice sau juridice alese pe spranceana a fost creditul ilegal. Preferential. Fara garantii. Cu garantii supraevaluate. Cu garantii deja gajate. Cu dobanzi ridicole. Folosit in alte scopuri. Nesupravegheat. Toate aceste uriase sume de bani, in lei sau valuta, nu numai ca nu au produs bani pentru banca, dar nu s-au mai intors niciodata la BANCOREX. Iar BANCOREX a murit.
De la PDSR se vede invers. Aici incep tupeul si smecheria lui Temesan si Popescu, inscrisa in cadrul mai larg al tupeului si smecheriei partidului lui Iliescu, care a si editat o "Carte alba a BANCOREX". Cei doi, cot la cot - la propriu si la figurat -, s-au transformat, fara jena, din acuzati in acuzatori (Hotii care striga: "Hotii!"). ZIUA a facut dezvaluiri peste dezvaluiri. Temesan a pierdut toate procesele intentate ziarului ZIUA. Ulterior, el a fost obligat sa paraseasca banca. A fost arestat si este cap de afis in patru dosare penale BANCOREX. Banca a falimentat si a disparut. O comisie senatoriala ancheteaza dezastrul.
In ciuda evidentei, Temesan si omul PDSR, Popescu, au pozat, cu nesimtire, in fata camerelor de luat vederi, in procurori ironici, savanti neintelesi, victime politice. Au incercat sa impresioneze si sa ameteasca lumea vorbind pasareste. La tot pasul o "avalizare", un "bilet la ordin", niste "provizioane", ceva "extrabilantier", un "audit", termeni foarte populari printre telespectatorii lui Marius Tuca. Totusi, gesturile reciproce protectoare ale celor doi, fataiala in scaune, aerul lor de superioritate, apelul la "dovada" sugerau, parca, atitudinea sotilor Ceausescu la proces.
Printre smecheriile lui Temesan se numara si utilizarea permanenta a notiunii de "credit neperformant", vezi Doamne, inerent, in anumite limite, in orice banca din lume, ceva similar cu pierderea planificata, inevitabila si acceptabila, din fabrici si uzine. Pretentia lui Temesan de a asimila creditele sinucigase (pentru BANCOREX) de care se face vinovat, singur sau in solidar cu regimul Iliescu, cu niste uzuale credite neperformante este neobrazata. Pe vremea lui Ceausescu, cand se forma Temesan ca bancher, una din metodele prin care fura responsabilul de la Alimentara era sustragerea marfii si trecerea ei, in acte, la pierderi planificate. Cand venea controlul, el se prevala, printre altele, si de aceste pierderi, prevazute, probabil, de toate alimentarele din lume. Nu trebuie cazut in capcana intinsa de Temesan de a vorbi in cazul sau despre credite neperformante. Adica despre ceva aparent legal, intamplator si nevinovat. In optica lui Temesan pot considera si un jaf armat drept credit neperfomant. Mai ales daca hotii imi sunt prieteni.
Asa-zisele creditele neperformante date de BANCOREX nu sunt nici neperformante, nici credite. Sunt jaf PDSR. Jaf performant.
A r h i v a
  Maestrii Sereleului    2000-01-26
  "O porcarie si o prostie!"    1999-12-17
     1999-10-12
  Sindicatele otravite    1999-07-09
  Liberalii isi asuma testul adevarului. Ce vor face taranistii?    1999-07-04
 Top afisari / comentarii 
 Anchetatorii reconstituie drumul lui Sandu Geamanu (56 afisari)
 Banda proxenetului Studentu' a fost decapitata (37 afisari)
 Fane Spoitoru a fost condamnat la cinci ani de inchisoare (37 afisari)
 Secretul "Firului rosu" (9 afisari)
 Ungaria a cerut sechestrarea companiei "Aurul" (9 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.79674 sec.