< Imprimare >      ZIUA - TRADITII - marti, 22 decembrie 2009

Colindati cu copiii!

Colindele au cam disparut la oras, lumea a pierdut obiceiul. Parintii nu le dau voie copiilor sa iasa, de frica delicventei, iar copilasii care mai ies se impiedica de portari, interfon sau de oameni calici care nu le deschid usa. Mergeti cu copiii, macar la rude si prieteni. Invatati-i colinde pe copii. Sunt acum si pe internet. Multi canta anapoda, indiferent de zi, "Domn, Domn, sa-naltam", care e mai degraba de la grupul Song decat de la dacii liberi. In ajun de Craciun pleaca la colindat copii sub 10 ani, cu "Mos Ajun". Ei primesc mere, nuci, covrigi, mai putin bani. De Craciun se merge cu "Steaua", un colind crestin ce aminteste de cei trei magi de la Rasarit care au venit cu daruri de Nasterea Mantuitorului. Confectionati o stea din carton. Lipiti pe ea o iconita. Merge si un beculet cu baterie.

In noaptea de Anul Nou se merge cu "Plugusorul". Textul colindului din manualele scolare e acceptabil. Faceti rost de clopotei. Biciul se poate impleti din fuior de canepa folosit de instalatori. Daca aveti bani cumparati masti din piele de oaie de la magazine de cadouri. Asa se colinda prin Bucovina. Buhaiul se poate confectiona dintr-un bidon gol de masline la care atasati fire din coada calului, daca aveti de unde.

Cumparati sorcove pentru copii. Petrecaretii mahmuri, bine-dispusi, vor fi darnici cu cei care ii sorcovesc in prima zi a noului an. Fiti fericiti de Craciun, nu lasati obiceiurile noastre sa moara!

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=263396&data=2009-12-22