< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - luni, 10 august 2009

Marea huiduiala (XVII)

Esecul Traian Basescu

Huiduit oriunde s-ar afla, in tara, in Republica Moldova, in restul lumii, Traian Basescu nu se califica pentru un nou mandat prezidential. Motiv pentru care redactia ziarului ZIUA, in mod pe cat de transant, pe atat de transparent, a declarat public nu numai ca nu il va sustine in alegeri dar ca va combate acest model politic negativ.

Cum sa mai fie adus inca o data in fruntea statului un om care, in conformitate cu propriile sale declaratii, facute la sfarsitul saptamanii trecute, conduce un stat muribund? "Chiar daca primul-ministru face parte din partidul meu". O dubla afirmatie care i-a lasat in stare de perplexitate pe oficialii europeni. Care discuta intens, in aceste zile, despre ratingurile de tara. Si care nu inteleg cum, intr-un stat democratic, membru al Uniunii Europene, este posibil ca un presedinte constitutional ales sa vorbeasca de "partidul meu". Traian Basecu si-a legat numele in special de dezastrul pe care il gestioneaza acum. Daca avem o criza globala care nu a putut ocoli Romania, la fel de adevarat este ca Guvernul pe care el l-a instalat si si-l asuma, in loc sa diminueze, a agravat criza. Printr-o politica profund gresita. Si este poate timpul sa fac afirmatia ca nu este deloc obligatoriu ca, atunci cand se va produce un reviriment global, toate statele sa iasa din criza. Este posibil ca unele sa ramana acolo. Pentru foarte mult timp. Mandatul lui Traian Basescu a acoperit patru ani de Executiv condus de Calin Popescu Tariceanu, pe care Presedintele l-a injurat si l-a demonizat in fel si chip dar in care Romania a inregistrat unele dintre cele mai semnificative cresteri din istoria ei moderna si un an - ma plasez, fireste, la data alegerilor - in care, asa cum afirma public, si-a pus premier din propriul partid. Si in care conduce efectiv Guvernul, prin intermediul lui Emil Boc. Romanii trebuie sa aiba orbul gainii pentru a nu observa, chiar pe pielea lor, ca taman in anul in care Basescu este cu toti sacii puterii in caruta, lucrurile merg cel mai prost. Si, ca urmare, nu il vor vota.

Dar o mare parte din ceea ce numim dezastrul general se datoreaza tot acestui personaj. Faptul ca nu avem autostrazi. Starea generala a drumurilor. Mizeria din transporturile feroviare. Periferia in care ne-am plasat in domeniul transporturilor aeriene si maritime. Disparitia flotei romane. Dezordinea, debandada din Bucuresti, care fac din Capitala Romaniei un oras in care se traieste si se respira din ce in ce mai greu. Conflictele care s-au accentuat intre institutiile fundamentale ale statului sunt generate tot de acest politician malefic. Si, pe acest fond, el poarta o mare raspundere pentru efectele demonizarii clasei politice si in special a parlamentarilor, pentru umilirea Justitiei si neincrederea pe care cetatenii o au in acest instrument care nu functioneaza, pentru ca nu a fost reformat de ministrii Justitiei aflati, cel mai adesea, la mana lui Traian Basescu.

Chiar daca, formal, pun punct acestui serial consacrat exclusiv lui Traian Basescu, este de la sine inteles ca demersurile mele in aceasta pagina a ziarului ZIUA nu-l vor ocoli nici in continuare. Si asta nu fiindca sunt obsedat de Basescu, asa cum afirma partizanii sai. Cati i-au mai ramas. Ci fiindca nu poate fi ocolit unul dintre adevarurile politice dramatice ale perioadei pe care o traversam. La originea unor masuri rele, care conduc la dezastru, se afla cel mai important om in stat. Din aceasta perspectiva, el se face vinovat de inalta tradare.

Acest editorial si urmatoarele pot fi accesate si comentate pe ^www.sroscas.ro.^

Sorin ROSCA STANESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=256810&data=2009-08-10