< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - vineri, 19 decembrie 2008

Lovitura anti-SUA

Acolitii fostului dictator irakian Saddam Hussein vor sa recucereasca puterea in Irak

Zeci de inalti oficiali civili

si militari irakieni au fost arestati in ultimele trei zile, sub acuzatia de participare la organizarea unei lovituri de stat impotriva Guvernului irakian. Conspiratorii sunt acuzati ca urmareau reinstaurarea regimului Baas, inlaturat de interventia militara americana din 2003. Surse oficiale de la Bagdad, citate de mass-media irakiana, au acuzat Iranul de sustinere a complotistilor. Mai multe state membre NATO si UE au anuntat retragerea contingentelor militare desfasurate in Irak.

Cel putin 50 de oficiali din Ministerul de Interne irakian au fost arestati in ultimele trei zile, unii dintre ei fiind banuiti ca au incercat sa reconstituie Partidul Baas al fostului presedinte Saddam Hussein, relateaza cotidianul american New York Times. Printre persoanele arestate se numara patru generali, unul dintre acestia fiind director pentru afaceri interne in Ministerul de Interne. Arestarile, confirmate de oficiali din Ministerul de Interne si cel al Securitatii Nationale, au fost efectuate, cu sprijinul serviciilor de informatii americane, de o unitate antiterorista de elita, subordonata direct prim-ministrului Nuri al-Maliki. Oficiali irakieni au declarat ca, tinand cont de implicarea unitatii antiteroriste, suspectii se aflau in primele stadii de pregatire a unei lovituri de stat. Masurile dure luate la Baghdad reflecta un nou tip de provocare politica la adresa guvernului lui Maliki, recunoscut drept un lider puternic, dar dispunand de putini aliati politici. Cu numai o luna inaintea alegerilor provinciale si intr-un moment in care influenta Statelor Unite este in scadere in Irak, la Bagdad circula insistent zvonuri privind planuri de lovituri de stat, conspiratii si noi aliante, iar criticii il acuza pe Maliki ca recurge la acest tip de arestari pentru a-si consolida pozitia.

Oficiali din serviciile de securitate americane si irakiene au afirmat ca exista indicii semnificative care atesta implicarea suspectilor in acte de coruptie politica, inclusiv afilierea la Al Awda (Revenirea), o formatiune provenita din Partidul Baas si implicata in actiunile de gherila din Irak. Un oficial din Ministerul de Interne irakian a afirmat ca membrii Al Awda au platit sume importante altor ofiteri pentru a-i recruta, iar in urma raidurilor au fost confiscate sume mari de bani.

Retragere masiva

Fortele britanice isi vor incheia misiunea in Irak in prima jumatate a anului 2009 si ulterior vor parasi tara, a anuntat un comunicat comun al premierilor britanic si irakian, citat de Reuters. Premierul britanic Gordon Brown a confirmat ieri in Camera Comunelor ca majoritatea trupelor britanice isi vor incheia misiunea in Irak la sfarsitul lui mai anul viitor si vor parasi tara la sfarsitul lui iulie 2009. Brown a precizat ca mai putin de 400 de militari britanici vor ramane in Irak dupa aceasta retragere. Anuntul britanic a fost precedat de retragerea totala a contingentului bulgar, alte state urmand sa ia hotarari similare in saptamanile care vor urma. Estonia a anuntat ca va prelungi misiunea din Irak, doar la solicitarea expresa a autoritatilor irakiene. La randul lor, surse oficiale de la Bucuresti au anuntat ca o delegatie MAp si MAE se va deplasa intr-o saptamana pentru a negocia pe tema prezentei trupelor romanesti in Irak.

Mihai ISAC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247039&data=2008-12-19