< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - sambata, 22 noiembrie 2008

Ramnicu Valcea capitala mondiala a hackerilor

Considerata o placa turnanta a criminalitatii informatice, Romania vrea sa se debaraseze de aceasta eticheta si isi multiplica operatiunile impotriva fraudelor pe Internet, comenteaza AFP. Licitatii online false, phishing, furt de identitate, clonare de carduri de credit: lista infractiunilor informatice se diversifica.

In ciuda "sfaturilor de preventie" ale politiei, au fost inregistrate circa 900 de cazuri de acest tip in primele noua luni ale anului.

"Dificultatea tine de caracterul transnational al criminalitatii informatice", a declarat pentru AFP numarul doi al departamentului de combatere a criminalitatii informatice, Virgil Spiridon. O alta problema sunt metodele din ce in ce mai sofisticate ale infractorilor, care constrang politistii sa urmeze in permanenta cursuri de formare pentru a tine pasul cu acestia. Politia din Ramnicu-Valcea se confrunta cu o provocare importanta dupa ce acest oras pasnic cu 100.000 de locuitori a fost supranumit "capitala mondiala a criminalitatii informatice" din cauza numarului mare de persoane care comit astfel de fraude. "Este ca o boala contagioasa", a declarat pentru AFP procurorul Valentin Preoteasa, pentru a explica acest fenomen. Peste 40 de hackeri au fost arestati in judetul Valcea de la inceputul anului, gratie mai ales "excelentei cooperari cu FBI". (Robert MIRCEA)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=245843&data=2008-11-22