Liberalii si pesedistii au pus la punct strategia menita sa-i aduca la putere dupa alegerile din toamna. Primul pas consta in sustinerea reciproca in turul doi al alegerilor locale, in vederea castigarii primariilor ramase neadjudecate. Colaborarea din teritoriu se va suda pana la alegerile generale, cele doua formatiuni avand grija sa conlucreze pentru acapararea cat mai multor functii la nivel local. In acest timp, liderii centrali vor evita sa oficializeze relatia, pentru a-si pastra electoratul specific. Dupa alegerile parlamentare, cand se va pune problema formarii noului guvern, PSD si PNL vor bate palma la vedere, trambitand politica "faptului implinit", legitimata de bunele relatii perfectate in teritoriu. Negat ferm de liderii celor doua partide, planul infratirii este marturisit, senin, de sefii locali.
Presedintele PSD Buzau, Ion Vasile, ne-a declarat ieri ca a primit de la centru o recomandare prin care i se solicita ca in toate localitatile in care nu sunt candidati PSD in turul al doilea sa se acorde candidatilor PNL "sprijin tacit sau vizibil".
"Suntem deja impreuna in tara"
Astfel de faxuri au fost trimise de conducerea pesedista si in restul tarii, pentru a se asigura ca teritoriul respecta strategia partidului, care vizeaza o apropiere de liberali. "Alianta PNL - PSD exista. Noi muncim impreuna in teritoriu si colaboram foarte bine. Din clipa cand am avut liber sa ne alegem partenerii cu care sa castigam judetele, ne-am indreptat spre liberali. In toamna lucrurile vor veni de la sine pentru ca noi suntem deja impreuna in tara", ne-a declarat un vicepresedinte social-democrat. Pesedistii explica ca apropierea de liberali a fost determinata de atitudinea "superioara" afisata de PD-L, care s-a opus negocierilor cu reprezentantii celor doua partide. "Pedelistii s-au izolat crezand ca castiga alegerile singuri. In multe judete, au spus ca nu au nevoie de noi si acum au pierdut mai mult decat si-au imaginat. Liberalii au fost mai deschisi la discutii si au avut de castigat. Pedelistii sunt izolati, iar noi si PNL facem jocurile in majoritatea judetelor. Colaborarea guvernamentala va fi urmatorul pas care trebuie facut", a sustinut un lider din PSD. Tabara condusa de Ion Iliescu a fost cea care a determinat in PSD sustinerea liberalilor, cunoscuta fiind adversitatea sa fata de seful statului si PD-L. Crin Antonescu si Viorel Hrebenciuc au recunoscut ca apropierea dintre partidele pe care le reprezinta este din ce in ce mai plauzibila. Ambele tabere se feresc insa sa anunte oficializarea relatiei lor de frica reactiei electoratului. "Nu exista intelegeri cu PNL la nivel central, exista intelegeri doar la nivel local", a incercat sa mascheze presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, la o emisiune tv, colaborarea ce se prefigureaza intre cele doua partide.
Teritoriul raporteaza centrului
Premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii PNL au convenit ca orice colaborare oficiala cu PSD sa fie amanata pentru la toamna, avand grija ca alianta cu social-democratii sa se consolideze pretutindeni in teritoriu. "In acest moment, orice oficializare ar avea un impact electoral negativ. Dupa turul doi putem discuta si stabili o colaboare incepand din toamna. Pana atunci insa putem izola PD-L in teritoriu", ne-a explicat un vicepresedinte PNL. De altfel, liberalii au verde in teritoriu la orice infratire cu partidul celor trei trandafiri. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca singura directiva transmisa recent de premierul Tariceanu este ca fiecare filiala sa trimita la centru date complete care sa explice negru pe alb in ce consta colaborarea cu social-democratii, pentru fiecare judet in parte. Desi mariajul cu PSD este batut in cuie in teritoriu, si contorizat cu atentie la centru, Tariceanu si-a atentionat liderii sa nu fie luati de val si sa-l oficializeze. In schimb, de la comuna la oras, tunurile PNL vor fi puse in permanenta pe Cotroceni si PD-L.
Planuri de viitor
Vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a admis ieri, la Alba Iulia, ca exista posibilitatea unei viitoare guvernari liberale cu PSD, in conditiile in care "PD-L continua sa se autoizoleze pe esichierul politic". El a recunoscut insa ca cele doua partide nu vor avea programe compatibile daca PNL sustine garantarea proprietatii, iar PSD refuza restituirea proprietatilor confiscate abuziv.
Intelegeri locale
Seful pesedistilor din Botosani, Constantin Contac a anuntat, recent, semnarea unui protocol de colaborare PSD-PNL pe plan national. El nu s-a sfiit sa declare ca pesedistii au de gand sa sustina Cabinetul Tariceanu pana in primavara.
Declaratiile lui Contac (foto) vin in contextul in care social-democratii si liberalii din Botosani au decis sa parafeze o coalitie anti PD-L, pentru obtinerea majoritatii in Consiliul Judetean si pentru sustinerea reciproca in turul al doilea al alegerilor locale. Liberalii botosaneni au dezgropat securea razboiului impotriva pedelistilor, odata cu trecerea senatorilor Gheorghe Flutur si Mihai Tabuleac in tabara PD-L. Prima alianta PNL-PSD a fost stabilita in judetul Timis, unde liberalii au mers si pe mana taranistilor, sustinand candidatura lui Gheorghe Ciuhandu la Primaria Timisoarei. Gratie intelegerii cu PNL, in Timis, PSD a obtinut un post de vicepresedinte in Consiliul Judetean si unul de viceprimar al Timisoarei. Nici in Ardeal situatia nu este schimbata. Liberalii clujeni au anuntat oficial ca sustin neconditionat pe toti contracandidatii PD-L in turul doi al alegerilor locale pentru a evita "concentrarea puterii locale in mana unui singur partid". La Bucuresti, negocierile PNL-PSD pun la cale un Consiliu General ostil pedelistului Vasile Blaga. Pe de alta parte, PSD si-a anuntat sustinerea pentru candidatul PNL la Primaria Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Geoana viseaza un guvern PSD
Presedintele PSD a declarat ieri ca este posibil ca la alegerile parlamentare social-democratii sa formeze un guvern monocolor, care sa evite compromisurile ideologice.
In timp ce in partid si la nivel local se vorbeste tot mai intens despre o colaborare guvernamentala cu liberalii, Mircea Geoana prognozeaza un Executiv format exclusiv din social-democrati. Conform calculelor liderului pesedist, daca alegerile parlamentare ar fi avut loc acum, PSD ar fi obtinut peste 35% din mandatele de senator si deputat, iar in toamna se prefigureaza un scor de peste 40%. "Descurajez discutiile despre nu stiu ce coalitii dupa alegerile parlamentare. Daca in urma cu cateva luni, cand scorul nostru era inca modest, o astfel de discutie era fireasca, astazi cred ca putem sa ne gandim in modul cel mai serios la un scor care sa ne permita sa cream o majoritate fara mari compromisuri ideologice", a declarat seful PSD. Majoritatea vicepresedintilor social-democrati nu impartasesc pozitia liderului si spun ca "este putin euforic dupa rezultatul de la locale. Viseaza frumos, dar nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece".
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238458&data=2008-06-07