Proiectul zonei economice speciale "Ahile", infiintata in Insula Serpilor prin decret special de catre presedintele Victor Iuscenko, a fost discutat ieri in sesiunea Comitetului Economic al Guvernului de la Kiev, pe fondul intensificarii actiunilor ucrainene de colonizare umana fortata a stancii din Marea Neagra, relateaza publicatia "Delo". Noile demersuri ale autoritatilor fostei republici sovietice vin la scurt timp dupa condamnarea la Bucuresti, de catre comunitatea internationala, a actiunilor intreprinse de Kiev in Delta Dunarii si dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat invitatia insistena a lui Viktor Iuscenko de a intreprinde o vizita oficiala pe Insula Serpilor, teritoriu antic romanesc intrat ulegal in posesia URSS si, apoi, a Ucrainei.
In urma sedintei Comitetului Economic al Guvernului ucrainean, proiectul zonei economice speciale Ahile din Insula Serpilor va fi trimis spre reexaminare, surse oficiale ucrainene declarand pentru publicatia "Delo" ca este necesara suplimentarea resurselor financiare alocate pentru dezvoltarea insulei. In paralel autoritatile ucrainene continua lucrarile de amenajare a infrastructurii "localitatii" Belii din Insula Serpilor, seful directiei regionale de stat pentru protectia mediului din regiunea Odesa, Vitali Primak, declarand pentru agentia Odesinform ca instalarea unei conducte de apa pe insula ar urma sa fie incheiata pana la sfarsitul acestui an. Conform oficialului ucrainean, pentru construirea sistemului au fost deja cheltuiti aproape 194.000 de euro, iar pentru finalizarea lucrarilor in 2008 au mai fost alocati inca 90.000 euro. Vitali Primak a adaugat ca in prezent pe Insula Serpilor exista si este functionala o fantana arteziana si un rezervor pentru apa construite de romani. Rezervorul a fost gandit si amplasat in asa fel incat toata apa de pe insula sa se scurga automat in el. Potrivit oficialului ucrainean, in paralel, pe insula se desfasoara conform graficului si alte lucrari de amenajare. Anterior guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, preluat de publicatia "Glas", a anuntat ca prima cursa de croaziera spre Insula Serpilor va avea loc in data de 15 iunie.
Statut contestat
Insula Serpilor face obiectul unei dispute intre Romania si Ucraina legate de delimitarea platoului continental bogat in hidrocarburi. Romania a sesizat Curtea Internationala de la Haga la 16 septembrie 2004 cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii diferendului pe care il are cu Kievul in legatura cu delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, o decizie fiind asteptata la inceputul anului viitor. Romania considera Insula Serpilor o stanca, pentru ca aceasta nu are surse de apa si o serie de alte trasaturi care demonstreaza capacitatea de asigurare a vietii, iar Ucraina sustine ca este o insula, cu drept mult mai mare la ape teritoriale in jurul sau. Pentru a demonstra ca insula este locuita, Kievul a inceput amenajarea localitatii Belii (Satul Alb), dotata cu sediu de banca, posta, spital si biserica, populatia din insula fiind, conform datelor oficiale ucrainene de aproximativ 80 de locuitori, dintre care 15 cu statut de rezidenti permanenti.
In functie de rezolvarea acestei situatii depinde cum se delimiteaza platforma continentala intre Romania si Ucraina, mai ales ceea ce se cheama zona economica exclusiva, foarte importanta, pentru ca in subsolul acestei zone se afla bogate resurse de hidrocarburi. Actiunile unilaterale ale Kievului vin in urma deciziei finale a partilor la Conventia Epsoo, intrunite la sfarsitul lunii mai la Bucuresti, care au condamnat in termeni duri Ucraina pentru pozitia pe care a avut-o fata de construirea canalului Bastroe.
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238441&data=2008-06-07