< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 13 martie 2008

Prima editie a World Art Festival va avea loc la sfarsitul lunii iunie

Traditii in Parcul National

Pentru prima data va avea loc in Romania, in aceasta vara, un festival dedicat artei si traditiilor populare de la noi si din alte zone ale lumii. Prima editie a World Art Festival se va desfasura intre 28 iunie si 3 iulie in Parcul National din Bucuresti, Amfiteatrul "Mihai Eminescu" si este organizata de Fundatia Aurel Mitran si de Centrul Cultural "Mihai Eminescu".

Timp de sase zile si sase nopti, la Bucuresti se va desfasura festivalul international de World Art Festival, manifestare dedicata artei si traditiilor populare autentice, avand cea mai mare intindere in timp si spatiu din tara. Zile si nopti magnifice, asta promit organizatorii evenimentului pentru sfarsitul lui iunie si inceputul lui iulie. Concerte, un targ international de arta si mestesuguri traditionale, tango, flamenco sunt doar cateva dintre evenimentele pregatite cu ocazia acestei manifestari.

In seara de deschidere, incepand cu ora 20.00, Dumitru Farcas va sustine un concert special, urmat de tipuriturile maramuresene cu cetera si zongora ale Grupului Iza. Alexandru Mica si cantecele lui Anton Pann, taraful de la Marsa cu melodii vechi lautaresti din Muntenia, ziceri batranesti, doine si balade din Teleorman interpretate de Floarea Calota vor completa programul celei de-a doua zile. De asemenea, in aceasta perioada va avea loc si un targ international de arta si mestesuguri traditionale, ce se va desfasura pe aleile Parcului National, cu demonstratii practice si cu participarea a peste 150 de mesteri populari.

Dulce Pontes cu fado, una dintre cele mai cunoscute si respectate voci portugheze, care a colaborat cu artisti precum Andrea Bocelli, Jose Carreras, Caetano Veloso, dupa ce a cantat pe scenele de la Royal Albert Hall (Londra), Arena di Verona, Milano Mazda Palace, Tokyo International Forum Hall, ne va oferi fado-ul, in spiritul Amaliei Rodriguez, la Amfiteatrul "Mihai Eminescu" din Bucuresti. Nu vor lipsi Cristina Villalonga cu tango din Spania si Argentina, absolventa "magna cum laude" a Berkelee College of Music Boston si care a sustinut concerte la L'Olympia (Paris), Royal Albert Hall, Ronnie Scot Club (Londra), Harlem Jazz Club (Barcelona), Central Park (New York), si a participat la festivalurile de jazz de la Montreal si Montreux. Apoi, compania de balet clasic si flamenco Hermanas Romero din Spania care propune o incursiune in zona de sud a Spaniei printr-un spectacol gipsy flamenco. Din Maroc, va fi prezent grupul Nour Eddine, care, cu instrumente muzicale traditionale vor interpreta melodii traditionale din nordul Africii, orchestrate intr-un stil aproape modern, iar, in ultima seara, la World Art Festival va fi prezenta Cesaria Evora. (M.A.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=234485&data=2008-03-13