< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - sambata, 16 februarie 2008

Din haos nu se trece usor la claritate

In ultimele zile, s-au intetit zvonurile privind o posibila viitoare colaborare - oficiala - intre PNL si PSD, in ciuda repetatelor dezmintiri. Electoratul ar fi socat de o atare colaborare oficiala, chiar daca neoficial a acceptat-o temporar, dupa cum se stie... Beneficiar principal al ei ar fi domnul Mircea Geoana. Dansul se afla in cautare de paleative, in previziunea unor rezultate mediocre atat la alegerile locale, cat si la cele parlamentare.

Pe de alta parte, PNL este, insa, un activ partid anti-prezidential, ceea ce, chiar in absenta unei aliante formale, il face interesant pentru PSD.

Cu toate acestea, este greu de inteles insistenta domnului Geoana pentru alegeri parlamentare anticipate - de care ar beneficia doar sustinatorii presedintelui Basescu. Anticipatele ar duce, insa, incontestabil la o clarificare a actualei confuzii.

Ce are de castigat tara din aceasta posibila clarificare? Greu de spus... De castigat ar avea, in mod sigur, daca s-ar pune capat adversitatii - generate de ambitii personale - dintre Partidul Democrat, ca partid prezidential, si liberalii domnului Tariceanu; acestia lupta pentru a nu fi inghititi, ceea ce si poate impinge la compromisuri usor de inteles, inclusiv cu doctrina liberala...

Vin vremuri grele, atat pentru domnul Geoana, cat si pentru actualul premier Tariceanu; ambii vor plati pentru greselile lor si ale electoratului! De ce, deci, atata graba pentru "anticipate", cu atat mai mult ca s-a ajuns la o aglomeratie haotica pe culoarul de dreapta al politicii romanesti, dupa ani de zile cand cautat a fost cel de stanga; locomotiva acestei evolutii regresive a fost nimeni altul decat presedintele Basescu, prin capacitatea sa de a diviza si de a tulbura apele.

Alegatorii reactioneaza in felul lor; ei cauta mesaje de forta si hotarare, pe care nici unul din partide nu le ofera - confirmarea ca un partid sau altul stie ce vrea si poate sa transpuna in fapt, odata ajuns la guvernare.

In aceste conditii, nu e de mirare ca degeaba s-a chinuit presedintele PSD, Mircea Geoana, marti seara timp de trei ore sa convinga PNL sa incheie un parteneriat politic pe cinci ani pentru o strategie comuna in campania electorala si un guvern comun dupa alegeri... Fiecare incearca sa profite de celalalt - de aici, haosul...

Or, din haos nu se trece cu una, cu doua la claritate...

Serban ORESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233306&data=2008-02-16