< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 9 februarie 2008

"Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa"

Moscova se impiedica din nou de bazele SUA din Romania si Bulgaria, comparate de Putin cu fostele baze ale URSS din Cuba si Vietnam

La o zi dupa ce seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, acuza SUA ca intentioneaza sa incercuiasca Rusia cu bazele lor antiracheta "de conceptie imperialista", liderul de la Moscova, Vladimir Putin, confirma reluarea retoricii belicoase in dialogul cu Washingtonul, apeland la bazele americane din Romania si Bulgaria pentru a semnala o revenire la cursa inarmarii caracteristica Razboiului Rece.

SUA au declansat o noua cursa a inarmarii la granitele Rusiei, a declarat, ieri, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, in cadrul unui discurs sustinut in fata Consiliului de Stat si menit sa traseze "o serie de repere pentru dezvoltarea tarii in domeniile economic si social" pana in 2020. "Nu este vina noastra, nu noi am inceput, (...) alocand miliarde de dolari dezvoltarii de noi sisteme defensive", a afirmat liderul de la Moscova, potrivit Reuters, facand aluzie la initiativa Washingtonului de a contacta Varsovia si Praga in vedere amplasarii a zece interceptoare in Polonia, respectiv a unui radar performant in Cehia, in vederea contracararii eventualelor amenintari balistice din directia Teheranului. "NATO se extinde. Se apropie de granitele noastre. Noi ne-am retras bazele din Cuba si Vietnam. Si cu ce ne-am ales? Cu noi baze americane in Romania, Bulgaria", si-a continuat Putin seria de acuzatii la adresa Occidentului.

"O noua cursa a inarmarii"

"E deja evident faptul ca o noua cursa a inarmarii a fost declansata in lume. (...) Nu trebuie sa ne lasam atrasi in aceasta", a mai spus Putin. Interventia liderului de la Moscova se produce la o zi dupa ce ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a acuzat SUA ca si-au propus sa incercuiasca Rusia cu bazele lor antiracheta "de conceptie imperialista". "Cand privim harta, devine tot mai clar ca totul se concentreaza in jurul frontierelor noastre", a mai spus Lavrov.

Bazele americane din Romania si Bulgaria nu constituie nici pe departe o premiera in discursul oficialilor moscoviti, fiind asociate in mod frecvent cu extinderea scutului antiracheta al SUA in Europa pentru a sustine retorica belicoasa a Rusiei la adresa Occidentului. Astfel, presa rusa relata in iunie, anul trecut, ca "impactul negativ" al facilitatilor gazduite de tara noastra si de vecinii de la sud de Dunare l-ar fi determinat pe Vladimir Putin sa decreteze suspendarea participarii Rusiei la Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE). Desi in prima faza a evitat sa se refere la motivele care au stat la baza acestei decizii, marginindu-se sa evoce doar "circumstante extraordinare (...) ce afecteaza securitatea Federatiei Ruse si necesita masuri imediate", presedintele rus a intervenit, ulterior, cu explicatii detaliate, din care nu au lipsit trimiterile la bazele americane din Romania si Bulgaria, dar si la extinderea scutului american antiracheta pe Continent. "Prin aplicarea Tratatului, Rusia a procedat la o dezarmare unilaterala. In replica, am observat o concentrare de tehnica militara in Romania si Bulgaria si, mai nou, desfasurarea unor interceptoare in Polonia si a unei instalatii radar in Cehia. Iata de ce am impus un moratoriu asupra CFE", a declarat Putin, la cateva zile dupa semnarea decretului prezidential referitor la inghetarea Tratatului. Liderul moscovit nu s-a limitat doar la explicatii, dand fiori Occidentului si anuntand ca "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa".

Anne Marie LUPASCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=232941&data=2008-02-09