< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - luni, 4 februarie 2008

Ce citeau romanii acum 68 de ani?

18 ani dela marsul asupra Romei

"Fascismul merge inainte, totdeauna cu poporul si pentru popor", a spus d-l Mussolini in balconul palatului Venezzia, cu prilejul unei festivitati organizate pentru sarbatorirea implinirii a celor 18 ani dela marsul asupra Romei.

"Aniversarea glorioasei revolutii a camasilor negre - a mai spus Ducele - ne gaseste pe toti, dela Alpi pana la Oceanul Indian, mai compacti si mai puternici decat oricand. Azi, ca si in timpurile aspre si sangeroase din ajunul revolutiei, fascismul revendica pentru el singur privilegiul de a construi si de a merge inainte, totdeauna cu poporul pentru popor". Un tunet de aclamatii a fost raspunsul la cuvintele Ducelui, care a trebuit sa apara de mai multe ori in balcon pentru a saluta multimea entuziasta. Telegrame venite din toate capitalele si din toate centrele importante ale Europei si ale lumii arata ca aniversarea marsului asupra Romei a fost pretutindeni sarbatorita la sediile legatiilor, consulatelor si Caselor Italiei prin ceremonii vibrante si aclamatii pentru Duce.

Tot cu acest prilej, in Venetia au fost primiti cei 8.000 de italieni din mediul rural care vor pleca in Libia. Gara si portul sunt impodobite cu tricolorul italian, cu fasciile Dictatorului si cu inscriptii prin care se ureaza bun venit muncitorilor pamantului.

ZIUA, 4 februarie 1940

rubrica realizata de Carmen Gherghei

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=232647&data=2008-02-04