< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - luni, 4 februarie 2008

Stiri pe scurt

Taxa auto incaiera partidele

Democrat-liberalii au finalizat textul motiunii "Anulati taxa de prima inmatriculare", prin care se cere Guvernului renuntarea la taxa precum si returnarea banilor incasati deja fara actiuni in instanta. Presedintele PD-L, Emil Boc, a apreciat ca solicitarea se bazeaza pe patru considerente: taxa este contrara Tratatului Uniunii Europene, nivelul ei este disproportionat in raport cu veniturile romanilor, este discriminatorie si a fost deja invalidata prin decizii ale justitiei. In schimb, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a acuzat PD-L de demagogie deoarece taxa a fost initiata de fostul ministru Sulfina Barbu. Vanghelie a propus incasarea anula a taxei reduse la un cuantum modic, iar banii sa fie directionati exclusiv la Ministerul Mediului. Liberalul Ludovic Orban apara in continuare taxa deoarece "la nivelul Comisiei Europene exista un proiect de elaborare a unei astfel de taxe, care sa fie impusa la nivelul intregii Uniuni Europene", sustine ministrul Transporturilor. (A.I)

Vosganian, favorit la Iasi

Premierul Tariceanu i-a solicitat sambata ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, sa intre in cursa pentru Primaria Iasiului, ne-au declarat surse din conducerea PNL. Un alt nume vehiculat este acela al ieseanului Relu Fenechiu. Primul-ministru a lansat aceasta cerere in sedinta Delegatiei Permanente a liberalilor, organizata la Brasov. Tariceanu si-a argumentat solicitarea invocand "notorietatea" lui Varujan Vosganian si faptul ca ministru este unul dintre cei mai "vizibili" reprezentanti ai Cabinetului, ne-au precizat sursele citate. Primul-ministru a explicat, totodata, ca tinta partidului este aceea de a castiga primarii importante.

Desi propunerea primului-ministru a fost primita cu aplauze, Vosganian nu a dat inca un raspuns transant, el refuzand sa specifice in mod cert daca isi asuma acest obiectiv. (R.G.)

Elena Basescu o sustine pe Ridzi

Elena Basescu, ce candideaza pentru postul de secretar general al Organizatiei de Tineret a PD-L, a anuntat ca o sustine pe europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi pentru sefia organizatiei. Iacob-Ridzi are 30 de ani, s-a inscris in PD in anul 1997 si a devenit deputat in 2004. A renuntat la aceasta demnitate pentru a ocupa postul de europarlamentar incepand din decembrie 2007. Imediat dupa anuntul lui Ridzi, Elena Basescu si-a exprimat sprijinul pentru aceasta. "Alaturi de Monica Iacob-Ridzi sunt convinsa ca vom reusi. Sunt pregatita sa fac toate eforturile necesare. Avem liderul care ne trebuie, avem entuziasmul necesar, avem toate argumentele si, din aceste motive, vom castiga cu siguranta", se arata intr-un comunicat al fiicei presedintelui Basescu. La alegerile OTPD-L din 23-24 februarie, Iacob-Ridzi il avea drept contracandidat pe Stefan Pirpiliu, tot de 30 de ani, actualemente consilier municipal la Bucuresti. In schimb, Elena Basescu nu are deocamdata contracandidat pentru postul de secretar general. (A.I.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=232632&data=2008-02-04