< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - joi, 20 decembrie 2007

Stiri pe scurt

PC incepe sa fiarba

Apropierea Congresului din luna ianuarie incepe sa agite apele in randurile conservatorilor, aparand deja primele semne ale tensiunilor care mocnesc. Impunerea unui candidat surpriza de catre Dan Voiculescu a inceput sa nemultumeasca cativa membri cu vechime. Surse din partid ne-au precizat ca indiferent de propunerea lui Voiculescu, va candida pentru presedintia partidului si un reprezentant al vechii garzi. "Va vedea ca si noi avem o surpriza si vom castiga aceste alegeri. Daca va castiga candidatul lui Voiculescu, partidul acesta dispare", au declarat surse citate. Ele ne-au spus ca senatorul Marius Marinescu a cerut deja in cadrul Consiliului National ca viitorii candidati sa nu aiba o notorietate mai mica de 5%. Solicitarea sa vine din teama unor conservatori ca Voiculescu pregateste un presedinte marioneta. Desi liderul conservator a spus ca nu se va implica in lupta pentru sefia partidului, a lasat sa se inteleaga ca viitorul presedinte trebuie sa aiba si aprobarea sa. (C.A.)

Salarii marite pentru profesori

Deputatii si senatorii au aprobat, ieri, la dezbaterea Bugetului pe anul 2008, alocarea a 752 de milioane de lei pentru cresterea cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II. O parte din bani sunt destinati si suplimentarii burselor, dar si finantarii de baza a invatamantului superior. Grupurile parlamentare ale PSD au facut aceasta propunere, iar ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a precizat ca si grupurile parlamentare ale PNL sunt de acord. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a conchis ca propunerea pesedistilor este rezonabila, precizand ca este vorba despre un transfer de sume in cadrul Ministerului, de la capitolul active fixe la capitolele salarii, burse si invatamantul superior. Parlamentarii au finalizat, ieri, votul pe articole la proiectul de Buget de stat pe anul 2008. Presedintele de sedinta, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca votul final la proiectul de Buget va fi dat astazi. (R.I.P.)

"Basescu e rasist si sexist"

Liderul Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, a declarat ca presedintele Traian Basescu are "un comportament disturbant" pentru democratia europeana, informeaza Mediafax. Smaranda Enache a vizat declaratiile lui Basescu la adresa unor ziaristi, dar si atacul deosebit de dur la adresa lui Cristian Parvulescu, lider al Pro Democratia, si a familiei acestuia. "E rasist, sexist, dornic sa intimideze presa si societatea civila", a adaugat Enache referindu-se si la atitudinea sefului statului fata de femei si de cei care apartin altor etnii. (A.I.)

Nou presedinte in Coreea de Sud

Candidatul Marelui Partid National (GNP, de dreapta), din Coreea de Sud, Lee Myung-Bak, a castigat detasat alegerile prezidentiale din aceasta tara. Lee Myung-Bak si-a adjudecat 50,03 la suta din voturile exprimate, in timp ce rivalii sai, Chung Dong-Young si Lee Hoi-Chang, au obtinut numai 26%, respectiv 13,5% din sufragii. Ziua alegerilor a fost declarata sarbatoare nationala, noteaza Rompres. Lider incontestabil in sondajele de opinie, conservatorul Lee Myung-Bak, fost director in compania Hyundai si, actualmente, primar al Seulului, a suferit o lovitura publica in urma cu doua zile, cand Adunarea Nationala (legislativul) a aprobat crearea unei comisii indepedente de ancheta care sa se ocupe de dosarul lui. El a fost anchetat de justitia sud-coreeana pentru presupusa complicitate la manipularea unor actiuni si deturnare de fonduri in anul 2001, dar a fost declarat nevinovat, la inceputul acestei luni. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=230972&data=2007-12-20