< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - luni, 26 noiembrie 2007

Limbajul secret al hotilor

La inceput, raufacatorii din Italia recurgeau la un gen de "esperanto", mesaje codificate, semne cu creta facute alaturi de poarta de intrare a casei vizate, preponderent vile izolate dar si blocuri, in vederea pregatirii loviturii. Inainte de a actiona, hotii observau indelung obiceiurile posibilelor lor victime. In recunoastere plecau falsi lucratori de la electricitate si gaze.

Patru cerculete facute cu creta insemnau ideal pentru furt; un triunghi, femeie singura; un cerc, mai bine sa nu se insiste. Toate aceste semne erau amplasate cu cateva ore inainte de lovitura, pentru a evita reactia locatarilor. Vremurile se schimba insa si odata cu ele si limbajul infractorilor, porecliti "sobolani de apartament". Acum, acestia prefera sa comunice intre ei folosind fasii de stofa, de diferite culori, si plasate in diferite pozitii la intrarile vilelor vizate, scrie La Stampa.

Au culoarea rosie si galbena atunci cand tinta e profitabila, alba cand casa nu merita sa fie devalizata. Pozitia fasiei pe poarta este insa sinonima cu potentialitatea de aparare a locatarului. Daca fasia este orientata in sus inseamna ca sunt prezente persoane adulte, iar cand e jos semnaleaza ca in casa sunt varstnici. Daca e jos, la pamant, este dovada ca in timpul supravegherii nu a fost remarcat nimeni.

Indicatiile cifrate reprezinta ultima etapa a unei intense activitati de monitorizare din partea hotilor. Ei sunt organizati ca o adevarata agentie de spionaj care nu ignora nici cel mai neinsemnat detaliu si incearca sa iasa cat mai putin in evidenta. Este un obicei tot mai raspandit la Torino, dar si la Genova, Milano, Roma si tari precum Olanda, Portugalia si Spania. Bandele sunt structurate cu o rigurozitate militara, incepand de la cel care este insarcinat cu prima inspecte. De obicei, acesta soseste purtand o uniforma sau avand o legitimatie si se da drept angajat al companiei de gaze sau electricitate. Inspectarea sa este fundamentala, deoarece pune bazele unei posibile "operatii". Tocmai pentru ca munca sa sa nu se iroseasca, el recurge la mesaje codificate, de cele mai multe ori lasate cu cateva ore inainte de lovitura, pentru ca proprietarul sa nu devina suspicios, apeland la politie.

Prin urmare La Stampa isi indeamna cititorii sa fie cu ochii la intrare si la zidurile invecinate si sa nu subaprecieze nici un eveniment aparent neinsemnat. O vreme s-a spus ca toate aceste limbaje nu sunt decat o simpla legenda, dar s-a dovedit adesea ca totul a fost real. Semnele cu creta si fasiile de stofa sunt o amenintare reala pentru cei care au decis sa traiasca intr-un loc verde, linistit dar prea izolat sau pentru cei care inchiriaza apartamente la etajele de sus, mai dificil de supravegheat.

In ceea ce priveste hotii, in cea mai mare parte este vorba de infractori care folosesc si copii, mai ales in prima etapa a inspectarii locului, cand ei nu au la dispozitie "travestiri" credibile in asa-zisi lucratori la electricitate sau gaze. Pare straniu, dar mai este inca in voga vechiul truc cu copiii care sunt primiti in casa prin simpla cerere a unui pahar cu apa.

Semnul "D" indica de actionat duminica: "N" da unda libera actionarii noaptea, in prezenta proprietarilor care dorm. In acest caz, la paguba se adauga si spaima de a fi agresati in propria casa. "V" rasturnat indica prezenta in casa sau curte a cainilor. (D.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=229897&data=2007-11-26