< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - sambata, 10 noiembrie 2007

Statul roman nu va detine nici 1% din proiectul Rosia Montana

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu (foto), a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca statul roman, prin compania Minvest Deva, va fi un actionar insignifiant in proiectul de la Rosia Montana si va avea, dupa realizarea investitiei, o participatie sub 1%, transmite Mediafax.

Teodor Atanasiu a spus ca AVAS este in plin proces de preluare de la Ministerul Economiei si Comertului a mai multor companii miniere, printre acestea aflandu-se si Minvest Deva, care este implicata in proiectul de la Rosia Montana, detinand un pachet de circa 19% din actiunile companiei care vrea sa faca aceasta investitie - Rosia Montana Gold Corporation.

Atanasiu a afirmat ca, in decembrie, aceasta actiune de preluare a companiilor miniere in portofoliul Autoritatii va fi finalizata, insa AVAS nu va adopta nici o pozitie fata de proiectul de la Rosia Montana, ci va astepta deciziile instantei in procesele care sunt deschise impotriva proiectului.

Presedintele AVAS a tinut insa sa precizeze ca statul roman, prin Minvest Deva, nu va incasa 19% din dividendele companiei care implementeaza proiectul, ci va deveni un actionar insignifiant, cu o participatie sub 1%, dupa realizarea tuturor investitiilor.

Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana, sustinand ca ar putea extrage cateva mii de tone de aur si argint prin procedeul de cianurare. Compania romano-canadiana intentioneaza sa deruleze o investitie de aproape un miliard de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. Intentia investitorului a atras protestele organizatiilor ecologiste, dar si ale Academiei Romane sau ale autoritatilor ungare. (G.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=229186&data=2007-11-10