< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - miercuri, 10 octombrie 2007

Spioni de ultima generatie

Cine nu si-a dorit vreodata sa fie o musca si sa poata auzi ce se intampla in spatele unor usi inchise? Acum se pare ca este posibil, gratie unui dispozitiv de ultima generatie.

In ultima vreme, tot mai multi martori vorbesc despre niste insecte, libelule cu aspect ciudat pe care le-au vazut la diverse evenimente politice de la Washington si New York. Desi guvernul american si agentiile de securitate au admis ca fac cercetari intense in domeniul dispozitivelor de spionaj insa, asa cum se afirma in ziarul american The Washington Post, nimeni nu a recunoscut ca ar fi folosit astfel de dispozitive zburatoare.

"Arata ca un fel de libelule sau elicoptere in miniatura" a povestit studenta Vanessa Alarcon care sustine ca a vazut dispozitivele in timp ce lucra pentru un miting anti-razboi din Lafayette Square.

Americanii au mai utilizat "roboti-muste" chiar si in cel de-al Doilea Razboi Mondial, insa numarul acestora era foarte mic, iar tehnologia de fabricatie mult mai primitiva.

"Nu am vazut in viata mea asa ceva...Era totusi prea mare pentru a fi libelula...cand am vazut acel aparat m-am intrebat daca o fi vorba despre un mecanism, sau despre un organism viu?" a declarat la randul lui avocatul din Washington, Bernard Crane, care se afla si el la un miting.

Se pare ca unele agentii federale incearca sa implanteze la insecte o serie de cipuri, in speranta ca astfel vor putea obtine imagini si, mai mult decat atat, le vor putea manipula zborul.

Aceste aparate in miniatura pot fi folosite pentru a supraveghea suspectii, a ghida rachete sau pentru a descoperi supravietuitori prinsi printre daramaturi.

Cu toate acestea, majoritatea expertilor se indoiesc de faptul ca s-ar putea crea, cel putin in prezent, astfel de insecte robotizate. (B.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=227731&data=2007-10-10