< Imprimare >      ZIUA - IT&C - sambata, 4 august 2007

Telemobil figureaza in lista UE a operatorilor care trebuie sa reduca tarifele roaming

Operatorul roman de telefonie Telemobil se afla in lista Comisiei Europene cu situatia operatorilor din Europa care ar fi trebuit sa aplice Eurotariful pentru apelurile din roaming, cu toate ca sistemul de "call-back" folosit de Telemobil nu intra sub incidenta noii directive.

Comisia Europeana a publicat joi si un raport cu privire la operatorii care nu respecta noua directiva. Raportul mentioneaza operatori din Cipru, Belgia, Letonia, Estonia si Finlanda, insa nu si compania Telemobil.

Reprezentantii Telemobil au declarat pentru NewsIn ca serviciul de roaming oferit de companie foloseste o tehnologie de tip "call-back" care nu intra sub incidenta reglementarilor Comisiei Europene.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a trimis marti o solicitare la Comisia Europeana pentru a afla daca sistemul de "call-back" folosit de Telemobil este considerat roaming propriu-zis, au declarat pentru NewsIn reprezentantii organizatiei. Pana joi, ANRCTI nu primise un raspuns oficial din partea Comisiei Europene.

Reprezentantii ANRCTI au explicat, pentru NewsIn, modul de functionare al sistemului de roaming folosit de Telemobil. Clientii Telemobil care calatoresc in UE primesc, din partea companiei, o cartela GSM pe care clientul Zapp o introduce in telefonul GSM personal. Clientul apeleaza un numar telefonic din Israel si este apoi sunat, din Romania, pe telefonul Zapp CDMA, primind un ton de apel care ii permite sa efectueze convorbirea telefonica. In acest fel, apelul efectuat de client este considerat ca avand originea in Romania.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=224823&data=2007-08-04