< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 2 martie 2007

Nepasare seismica in administratie

Desi sunt obligate de lege, primariile nu se grabesc cu inventarierea cladirilor cu risc seismic * In ultimii 10 ani au fost consolidate doar 12 cladiri, in toata tara

Duminica, 4 martie, comemoram 30 de ani de la seismul din 1977, moment de reflexie si inventar. Ce s-a facut dupa 1989 in materie de consolidare seismica? Nu mare lucru, practic desi, teoretic cel putin, legislatia a fost definitivata.

"In ultimii 10 ani am reusit sa consolidam 10 cladiri in Bucuresti si alte doua in tara. Suntem in executie cu alte 11 cladiri in Capitala. Insa este mult prea putin", a explicat, ieri, ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Acesta a atras din nou atentia primariilor, ca raspund si au obligatia sa consolideze cladirile cu risc seismic. De aceea, se va reintalni cu primarii de sector din Bucuresti care nu au transmis oficialului datele privind numarul de cladiri cu risc seismic ridicat. Primariile erau obligate, in noua luni de la aparitia legii, sa identifice imobilele de peste trei etaje si cu spatii publice la parter care reprezinta pericol in caz de cutremur si sa transmita datele ministrului. Termenul a expirat la 28 februarie si doar Primaria Sectorului 2 a facut un astfel de inventar, iar Primaria Sectorului 4 a inregistrat toate cladirile cu risc seismic, nu doar cele cu spatii publice la parter. "Suntem singura tara din Europa care oferim facilitati proprietarilor din imobilele cu risc seismic. Cu toate acestea, programul merge greu pentru ca nu toti proprietarii sunt de acord. Am discutat cu juristii si nu putem incepe consolidarea decat daca fiecare proprietar al cladirii isi da acordul. Intotdeauna insa exista cineva care se opune din diverse motive si nu cred ca acest lucru este normal. In situatii de exceptie trebuie luate masuri de exceptie", a explicat Borbely.

Bulinele rosii apar in doua luni

Primarilor li se vor face, de asemenea, recomandari, privind modul in care trebuie sa confectioneze si sa monteze "bulinele de avertizare" pe cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa 1 de risc seismic. "Panourile se realizeaza din material rezistent la intemperii, in forma de cerc cu diametrul de 60 cm, cu inscris alb pe fond rosu - cladire expertizata tehnic si incadrata la clasa 1 de risc seismic", a explicat ministrul. El recomanda cetatenilor "iresponsabili" sa nu o dea jos, pentru ca nu este un semn al rusinii, ci un avertisment pentru cei care locuiesc deja sau pentru cei care vor sa cumpere o locuinta in imobilul respectiv. Pentru fabricarea si montarea bulinelor, primariile au la dispozitie 60 de zile.

Borbely a mai adaugat ca, va analiza impreuna cu edilii de sector, posibilitatii de demolare a unor cladiri vechi si construirea unor imobile moderne, in cazul in care costurile de reabilitare ar fi mai ridicate decat pretul unor constructii noi.

Carmen POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=216830&data=2007-03-02