Senatoarea Norica Nicolai, presedinta Comisiei speciale de ancheta a Senatului cu privire la presupusele centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, a anuntat ieri ca raportul acestei comisii va fi depus, saptamana viitoare, la Biroul permanent al Senatului, informeaza Rompres. Norica Nicolai raspunde astfel acuzatiilor cuprinse in raportul Fava de la Parlamentul European care "regreta faptul ca raportul realizat de comisia de ancheta romana a fost pastrat secret, cu exceptia concluziilor".
Norica Nicolai sustine ca datele referitoare la cei sapte cetateni americani care au coborat dintr-un avion suspectat ca ar apartine CIA nu pot fi facute publice, admitand in acelasi timp ca unul dintre ei era inarmat cu un pistol Beretta.
Nicolai invoca procedurile
"Nu puteam sa dau publicitatii un raport, atat timp cat el nu era intocmit conform procedurilor noastre, iar reprosurile cu privire la documente sunt total nejustificate", a afirmat Norica Nicolai, referindu-se la aprecierile din raportul Parlamentului European.
Norica Nicolai a spus ca raportul se va discuta public, reamintind insa ca Directiva europeana cu privire la protectia datelor de interes personal, in baza careia s-a redactat Legea 182, interzice sa se faca publice o serie de nume si documente fara acordul persoanelor care le-au secretizat.
"Nu ma intereseaza daca apartineau CIA"
"Foarte multe documente cu care comisia a lucrat au regim de secret de serviciu. Nu pot desecretiza pentru nimeni documente in sfidarea legilor. Domnul Fava se refera la o lista de pasageri care erau prezenti in acea aeronava care a avut un accident aviatic pe Aeroportul Baneasa", a explicat Norica Nicolai.
In calitatea sa de presedinte al comisiei senatoriale de ancheta, Nicolai a apreciat ca, in situatia data, autoritatile romane, in speta Politia de frontiera, a procesat corect pasapoartele americane si identitatile persoanelor din avion.
"Una dintre ele avea asupra sa un pistol Beretta. Conform legislatiei romane, pistolul a fost retinut de catre Politia de frontiera pe baza de proces verbal. Si la data plecarii, deci in ziua urmatoare, aceste persoane plecand spre Paris, a fost predat tot pe baza de proces verbal. (...) Aceste persoane au intrat legal in Romania si nu ma intereseaza daca apartineau CIA sau altui serviciu de informatii", a subliniat presedintele comisiei speciale a Senatului. Norica Nicolai a declarat ca Claudio Fava nu a vazut raportul intocmit de comisia senatoriala romana, iar, pana acum, acesta a avut concluzii care s-au bazat pe date intermediare ale comisiei conduse de senatorul liberal cu privire la investigatiile facute pe aeroporturile suspicionate ca ar fi gazduit aeronave ale CIA.
"Fava a avut o comportare incorecta"
"De altfel, domnul Fava a avut, din punctul meu de vedere, o comportare incorecta fata de noi, pentru ca unul dintre reprosurile sale a fost ca nu am facut demersuri pe teritoriul statului american pentru a elucida aceste aspecte. I-am raspuns atunci si ii spun si acum domnului Fava: in momentul in care comisia pe care o conduce dansul il va chema pe presedintele Bush, voi fi si eu prezenta la audieri, daca aceasta comisie va functiona. Dar este absolut jenant si penibil sa reprosezi unui stat membru ca nu a luat o masura pe care nu o poate lua in competentele pe care le are", a adaugat Norica Nicolai. n
Rapoarte diferite despre accident
Avionul american de tip Gulfstream 4, care a aterizat in decembrie 2004 la Bucuresti, venea de la Baza americana Bagram din Afganistan. Aparatul, cu numarul de inregistrare N478GS, a aterizat pe o pista aflata in constructie a Aeroportului Baneasa, avariindu-si o parte a trenului de aterizare si un rezervor de combustibil. In urma incidentului, avionul avariat a fost transportat - potrivit Ministerului roman al Transporturilor - cu ajutorul unei aeronave gigant de tip Antonov 124.
Incepand cu 11 septembrie 2001, pe langa numeroasele curse efectuate in Europa si Orientul Mijlociu, Gulfstream N478GS a executat aterizari repetate in mai multe baze ale Fortelor Aeriene si Navale ale SUA, printre care Baza Aeriana Andrews, langa Washington sau la Baza Navala americana de la Guantanamo Bay, Cuba.
Din documentele Ministerului roman al Transporturilor reiese ca avionul Gulfstream N478GS a sosit in Bucuresti in dupa-amiaza zilei de 6 decembrie 2004, de la baza aeriana Bagram din Afganistan. In avion se aflau sapte pasageri si echipajul format din trei membri.
Deoarece avionul N478GS era inregistrat in SUA, atat Agentia americana pentru siguranta transporturilor nationale, cat si autoritatea aeronautica din Romania au completat rapoarte privind incidentul. Acestea contin date diferite. Raportul american precizeaza ca in avion se aflau sapte pasageri, in timp ce in raportul de la Bucuresti nu se mentioneaza nimic despre vreun pasager. (D.D.)
Posibile sanctiuni pentru Romania
Europarlamentarul liberal Adina Valean a declarat ca Romania ar putea risca sanctiuni din partea Uniunii Europene, in urma prezentarii in plenul Parlamentului European a raportului final al comisiei de ancheta privind presupusele centre de detentie ale CIA, care constata o reticenta a autoritatilor de la Bucuresti. Sanctiunile prevazute pot sa conduca la pierderea votului de drept in consiliu, a spus parlamentarul liberal. Ea a adaugat ca o alta acuzatie se refera la faptul ca raportul realizat de comisia de ancheta romana a fost pastrat secret, lucru care este calificat de oficialii europeni drept regretabil. Senatoarea Norica Nicolai a declarat ca Romania nu risca sa fie sanctionata, intrucat raportul Parlamentului European (PE) privind presupusa folosire a unor tari europene de catre CIA pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri, intocmit de Giovani Claudio Fava, nu dovedeste ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie.
Vot in Parlamentul European
Raportul Comisiei temporare a Parlamentului European privind presupusele activitati ale CIA in Europa intocmit de Claudio Fava va fi supus in cursul zilei de azi votului plenului legislativului comunitar, intrunit la Strasbourg. Realizarea acestui raport a necesitat douasprezece luni de audieri, deplasari in diverse tari si analize. In ceea ce priveste Romania, raportul mentioneaza buna cooperare a autoritatilor, afirmandu-se ca "nu se poate exclude posibilitatea ca serviciile secrete ale SUA sa fi operat pe baza clandestina in Romania".
Dupa cum arata votul din 23 ianuarie din cadrul comisiei temporare asupra raportului Fava - 28 pentru, 17 impotriva si 3 abtineri -, grupurile politice din PE au pozitii diferite fata de rezultatul anchetei, pozitii care, in mare, au fost mentinute si se vor reflecta si in votul din plen. Ca si in cazul votului din comisia temporara, si in plen Grupul Socialist (PSE, din care face parte si Fava) si cel al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE, din care face parte Carlos Coelho, presedintele comisiei temporare) vor vota in favoarea raportului. Pe de alta parte, Partidul Popular European a anuntat ca va vota impotriva raportului Fava in cazul in care nu ii va fi admis amendamentul care subliniaza lipsa de dovezi in cazul Romaniei.
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=215920&data=2007-02-14