< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 14 februarie 2007

Stiri pe scurt

Pottering, discurs de inceput de mandat

Noul presedinte al Parlamentului European, conservatorul Hans-Gert Poettering, si-a sustinut ieri discursul inaugural, invocand necesitatea realizarii reformelor in UE, a apararii valorilor europene si promovarii dialogului intre culturi. Poettering s-a referit si la criza din Orientul Mijlociu si eforturile pentru democratie in Belarus, reiterand pozitia PE impotriva pedepsei cu moartea si a negarii Holocaustului. In ce priveste Parlamentul European, Poettering a subliniat nevoia de reforme interne. (D.E.)

Asasinarea lui Hariri, marcata printr-un atentat

Trei persoane au fost ucise si alte 20 ranite in doua explozii produse, ieri, in Liban, in apropierea orasului crestin Bikfaya. Exploziile au avut loc la bordul a doua autobuze ce transportau muncitori. Seful majoritatii parlamentare libaneze, Saad Hariri, a apreciat ca atentatul a fost menit sa impiedice desfasurarea unei reuniuni publice pentru comemorarea a doi ani de la asasinarea tatalui sau, fostul premier Rafic Hariri. Acesta a fost ucis, intr-un atentat comis la 14 februarie 2005, la Beirut. (D.E.)

Imamul rapit la Milano de CIA il acuza pe Berlusconi

Clericul musulman Abu Omar, eliberat duminica dintr-o inchisoare din Egipt, dupa patru ani de la capturarea la Milano, crede ca fostul premier Silvio Berlusconi este responsabil de rapirea sa. "Am devenit o epava umana", a declarat, telefonic, Abu Omar, care sustine ca a fost torturat cu socuri electrice si agresat sexual de catre gardieni. Fostul imam de Milano vrea sa ii ceara lui Berlusconi daune de 10 milioane de euro, dar nu se va intoarce in Italia pentru a oferi dovezi, in conditiile in care Justitia din Peninsula a decis sa puna sub acuzare 26 de agenti CIA acuzati de rapirea sa. (D.E.)

Negroponte confirmat la MAE american

Senatul american a confirmat, printr-un vot desfasurat luni seara, numirea lui John Negroponte (67 de ani) in postul de adjunct al secretarului de Stat al SUA, transmite Mediafax.

Negroponte, pana in prezent director al comunitatii de informatii a SUA, a fost numit la inceputul lui ianuarie de presedintele american, George W. Bush, ca succesor al lui Robert Zoellick, care a demisionat in iunie pentru a reveni in sectorul privat.

Fiul unui armator de origine greaca, cu rude in Romania, John Negroponte a fost ambasador la ONU in perioada 2001-2004. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=215902&data=2007-02-14