< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 24 iulie 2008

Senatul italian a votat in unanimitate pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona

Senatorii italieni au votat, miercuri seara, in unanimitate pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, ce urmeaza sa primeasca si girul deputatilor saptamana viitoare, relateaza AFP, preluat de Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe, Franco Frattini, si-a exprimat "profunda satisfactie", adaugand ca este vorba despre "un rezultat extraordinar", potrivit agentiei Ansa.

"Acest tratat nu reprezinta solutia la problemele Uniunii Europene (UE), dar va permite UE sa ia decizii mai rapid: provocarea va aparea in ziua in care Tratatul de la Lisabona va intra in vigoare", a adaugat Franco Frattini.

Partidul autonomist si antieuropean Liga Nordului, principalul aliat al premierului Berlusconi, a votat in cele din urma tratatul, desi a solicitat anterior ca aprobarea textului sa fie supusa unui referendum, denuntand un "abandon al suveranitatii".

Viitorul Tratatului de la Lisabona depinde de Irlanda, a carei populatie a respins documentul prin referendum la 12 iunie, cu 53,4% voturi impotriva, aruncand Europa intr-o noua criza institutionala, comenteaza AFP.

Procesul de ratificare a tratatului in celelalte state UE nu a fost totusi oprit, iar liderii europeni au decis sa astepte viitorul summit european din luna octombrie pentru a identifica o solutie la aceasta criza.

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9812&data=2008-07-24