< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - miercuri, 23 iulie 2008

Europarlamentarii PSD cer Comisiei Europene schimbarea sistemulului de monitorizare a Romaniei

Grupul PSD din PE cere Comisiei Europene sa renunte la sistemul actual de monitorizare si la sustinerea institutiilor exceptionale, precum ANI, propunand in schimb autoritatilor comunitare sa lucreze cu cele romane la un program comun anticoruptie, dar conform cu asteptarile cetatenilor din Romania.

Intr-un comunicat al delegatiei PSD din PE se arata ca "esecurile luptei impotriva coruptiei in Romania si mentinerea acestei tari intr-un statut de rangul doi sunt imputabile in egala masura autoritatilor romane si Comisiei Europene". Social-democratii romani mai sustin ca oficialii CE insista asupra unor "solutii ineficiente, incearca sa se substituie justitiei romane si nu acorda atentie luptei impotriva cauzelor coruptiei".

"Delegatia PSD in PE solicita Comisiei Europene sa renunte la continuarea actualului sistem de monitorizare precum si la sustinerea institutiilor exceptionale propuse pana in prezent. Europarlamentarii PSD propun executivului comunitar si autoritatilor romane sa lucreze impreuna pentru crearea unui program comun dedicat combaterii cauzelor coruptiei, program care ar raspunde cu adevarat asteptarilor legitime ale cetatenilor Romaniei", se mai arata in comunicatul preluat de NewsIn.

"Oficiali europeni au propriile lor interese in Romania"

Cominicatul afirma ca instrumentele propuse de birocratia europeana nu au dus la stoparea coruptiei, ci la prezervarea ei si ca executivul UE nu acorda atentie cauzelor coruptiei si nici adevaratelor acte de coruptie. Mai mult, pesedistii din PE sugereaza ca oficiali europeni au propriile lor interese in Romania si ca o serie de informatii de presa i-ar putea duce cu "gandul la o coniventa periculoasa intre oficiali europeni si factori politici implicati in acte de coruptie.

"Este cel putin ciudat, de exemplu, faptul ca nimeni nu este acuzat in dosare legate de marile firme europene, in ciuda unor informatii aparute in presa in ultimii ani, fapt care ne-ar putea duce cu gandul la o coniventa periculoasa intre oficiali europeni si factori politici implicati in acte de coruptie, atat in calitate de corupti cat si de corupatori. Asemenea acte de coruptie implicand firme sau lobbisti politici straini sunt cele care au distorsionat raportul dintre cerere si oferta pe piata romaneasca, in scopul de a transfera banul public in patrimoniul privat", mai noteaza comunicatul delegatiei PSD.

Raportul instiga institutiile statului roman unele impotriva altora

Euro-parlamentarii PSD, afirma despre autoritatile UE ca instiga institutiile unele impotriva altora si ca in raport unele institutii sunt acuzate, iar altele aparate."Nu se poate da credit procurorilor numiti politic, blamandu-se in acelasi timp, fara dovezi, puterea judecatoreasca, care in orice stat democratic este garantia statului de drept. Nu pot fi transformati procurorii in garantii statului de drept, iar judecatorii in veriga slaba a statului la modul global si general. in acest sens, se remarca faptul ca in raport nu se aduc argumente concrete pentru sustinerea unei asemenea concluzii", sustin europarlamentarii PSD.

Eurodeputatii PSD sar in apararea Parlamentului acuzat ca blocheaza lupta impotriva coruptiei si critica faptul ca autoritatile europene masoara lupta impotriva coruptiei prin criterii arficiale, ce tin mai mult de perceptia publica si nu de procesul judiciar propriu-zis. "Nu Parlamentul este cel care politizeaza lupta impotriva coruptiei ci executivul, prin intermediul procurorilor numiti de Guvern si a caror actiuni de hartuiala politica nu pot fi confirmate de nicio instanta independenta. in acest context, este de remarcat ca dorinta CE de a se substitui justitiei romane si de a fixa criterii cantitative si simbolice pentru masurarea succesului luptei impotriva coruptiei constituie la randul ei o forma de politizare a acestei lupte. Aceasta presiune, dublata de telejustitie, anihileaza prezumtia de nevinovatie", mai avertizeaza comunicatul.

Parlamentarii PSD, din PE critica si laudele aduse de CE, ANI, o institutie exceptionala, unica in Europa, despre care eurodeputatii social democrati mai spun ca "nu are capacitatea sa functioneze si sa atinga scopurile dorite".

C. STOLERU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9783&data=2008-07-23