< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 23 iulie 2008

Locuitorii insulei grecesti Lesbos pierd procesul pentru interzicerea termenului de "lesbiana"

Trei locuitori ai insulei grecesti Lesbos au pierdut procesul prin care cereau interzicerea folosirii termenului "lesbiana" pentru a desemna femeile homosexuale. Cei trei sustin ca actuala conotatie a termenului este o "insulta pentru identitatea lor", informeaza Hotnews. O curte din Atena a decis, insa, ca cererea lor nu este justificata, in conditiile in care, de cele mai multe ori, grecii folosesc termenul Mytilene - capitala insulei - in loc de Lesbos. "Este o decizie corecta pentru lesbienele din toata lumea", a declarat, pentru BBC News, Vassilis Chirdaris, avocat al Gay and Lesbian Union of Greece. Curtea a decis ca reclamantii sa plateasca cheltuieli de judecata de 230 de euro.

Din luna mai a acestui an, insula greceasca Lesbos s-a aflat in centrul unui proces cat se poate de ciudat. Mai multi locuitori cer in justitie schimbarea denumirii unei minoritati sexuale, mai exact cea a lesbienelor, pe motiv ca seamana prea mult cu numele insulei. De cealalta parte, Comunitatea de Homosexuali si Lesbiene din Grecia sustine ca este dreptul ei sa foloseasca aceasta titulatura. Cuvantul lesbiana isi are originile pe aceasta insula greceasca, din poeziile lui Sappho, prima care a descris in operele sale iubirea dintre doua femei. Numai ca in zilele noastre, lesbiana denumeste deopotriva o preferinta sexuala cat si numele locuitorilor Insulei Lesbos. Acesta este si unul dintre motivele pentru care locul a devenit o destinatie turistica foarte populara printre cuplurile de lesbiene si o afacere prospera pentru cei care si-au deschis cafenele destinate lor. Initiativa locuitorilor i-a nemultumit pe unii dintre micii afaceristi.

La acea data un responsabil al organizatiei data in judecata, a declarat ca actiunea este privita ca o gluma de prost gust. Cu toate acestea prima audiere a avut loc, cat se poate de serios, pe 10 iunie 2008.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9770&data=2008-07-23