< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - miercuri, 23 iulie 2008

Ucraina si Rusia au cazut de acord in privinta pretului gazelor naturale in 2009

Kievul si gigantul rus Gazprom au cazut de acord asupra principiilor de calcul al pretului la gazele naturale rusesti ce vor fi livrate Ucrainei in 2009, a afirmat, miercuri, premierul ucrainean, Iulia Timosenko, potrivit Unian, citat de Agerpres.

"Am ajuns la un compromis in privinta principiului de calcul asupra pretului pe 2009", a declarat Timosenko, in deschiderea reuniunii de Guvern, a doua zi dupa intalnirea avuta la Kiev cu directorul Gazprom, Aleksei Miller.

Pretul concret va fi stabilit dupa negocierile pe care Gazprom le va avea cu Turkmenistan si Kazahstan, tari de la care gigantul rus cumpara gaze naturale pe care le livreaza apoi Ucrainei, a precizat premierul ucrainean, mentionand ca tariful va creste progresiv si nu brusc.

Directorul Gazprom declara, la sfarsitul lunii iunie, ca tariful la gazele livrate Ucrainei ar putea atinge 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, fata de pretul actual de 179 dolari, in cazul in care Turkmenistanul va trece la preturi europene.

Pretul la gazele naturale rusesti constituie un subiect delicat ce a generat tensiuni in ultimii ani in relatiile dintre Moscova si Kiev. Cresterea pretului este privita de Ucraina ca o masura de retorsiune din partea Moscovei la aspiratiile sale de integrare in NATO si UE. In luna februarie, Gazprom a amenintat Kievul cu suspendarea livrarilor de gaz, cerand Ucrainei sa-si achite in intregime datoriile la gazele rusesti livrate.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9761&data=2008-07-23