< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 27 august 2007

Presedintele George Bush ramane tot mai singur

Procurorul general al SUA demisioneaza

Controversatul procuror general al Statelor Unite, Alberto Gonzales, demisioneaza, potrivit CNN si publicatiei The New York Times. The New York Times relateaza ca acesta si-a prezentat demisia telefonic, intr-o conversatie purtata vineri cu presedintele SUA George W. Bush. Cotidianul american precizeaza ca Gonzales, a carui activitate a fost marcata de controverse si acuzatii de sperjur, va face un anunt oficial cu privire la demisa sa in cursul zilei de astazi. O conferinta de presa este prevazuta la ora 17.30, ora Romaniei, informeaza NewsIn. Unul dintre principalii critici ai procurorului general il lauda pe acesta pentru decizia luata, relateaza CNN.

The New York Times, care citeaza un oficial de rang inalt din cadrul administratiei americane, sustine ca Alberto Gonzales si-a prezentat demisia inca de vineri, in cadrul unei convorbiri telefonice cu presedintele Geroge Bush. Acesta din urma ar fi acceptat cu greu decizia lui Gonzales, cunoscut ca un apropiat al presedintelui Statelor Unite. Potrivit oficialului citat de cotidianul american, decizia nu a fost anuntata imediat, presedintele invitandu-l intai pe procurorul general, un vechi prieten si coleg al lui Bush, sa ia pranzul la ranch-ul sau din Texas. Anuntul privitor la demisie ar urma, potrivit oficialului citat, sa fie facut abia dupa aceasta intalnire. Aceeasi sursa a declarat ca Bush nu a ales inca un inlocuitor pentru Gonzales, dar ca nici nu va tine acest post liber pentru o perioada prea lunga de timp. Stirea privitoare la demisia Procurorului General este confirmata si de CNN, care sustine ca a primit informatii similare de la o serie de oficiali americani de rang inalt de la Casa Alba. CNN precizeaza ca unul dintre principalii critcii ai lui Gonzales, democratul Charles E. Schumer, l-a laudat pe Gonzales pentru ca ''in sfarsit a facut ceea ce trebuia'' si a renuntat la functie. Schumer a adaugat ca ''in decursul ultimelor sase luni, Departamentul de Justitie a fost practic nefunctional si are o nevoie disperata de o noua conducere''.

Procurorul General al Statelor Unite s-a confruntat in ultimele luni cu tot mai multe contestari ale modului in care conduce Departamentul de Justitie. El a fost implicat intr-un scandal de proportii legat de rolul sau in demitera a noua procurori federali, la sfarsitul anului trecut, aminteste NewsIn. Mai mult, Alberto Gonzales este suspectat ca ar fi depus marturie mincinoasa in legatura cu programele de supraveghere ale Agentiei Nationale de Securitate. Demisa procurorului general american survine la doar doua saptamani supa ce ce Karl Rove, un alt consilier extrem de apropiat al presedintelui Bush, a facut acelasi gest.

REACTII LA CALD

Ileana CORNEA, redactor Departamentul Politica Externa:

"Este cel mai recent caz dintr-un lung sir de demisii prezentate de oameni de baza ai presedintelui american. Retragerea lui Gonzales, un personaj controversat si dur criticat de democrati, este legata de demiterile unor magistrati pe motive politice. Golul din jurul lui Bush se largeste, doar Condoleezza Rice si vicepresedintele Dick Chaney au declarata ca vor ramane pe pozitii <<pana la sfarsit>>".

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=919&data=2007-08-27