< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 24 august 2007

Predarea religiei in scoli ar putea deveni optionala

Desi actuala lege a invatamantului stabileste ca religia se invata obligatoriu pana in clasa a XII-a, expertii ministertului Educatiei si cei ai sindicalistilor din FSLI si Spiru Haret tind sa accepte scoaterea religiei din randul materiilor comune si sa lase la latitudinea fiecarei scoli studiul acestei discipline, relateaza EuropaFM. Directorul executiv al Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, Remus Cernea (cel care sustine cu inversunare si interzicerea icoanelor din scoli si gradinite), spune ca studiul religiei nu ar trebui sa fie un prilej de ''indoctrinare'' a elevilor, ci acestora trebuie sa li se respecte dreptul la informatii neutre.

Decizia privind studierea religiei ar putea fi luata de fiecare scoala in parte, prevederea urmand sa fie inclusa in proiectul legii invatamantului preuniversitar. "Discutiile privind aceasta disciplina par de neinteles. In actuala lege, religia este in planul-cadru, in trunchiul comun pe toata durata pregatirii, si in clasa a XII-a. Elevii puteau alege insa intre religie si educatie moral religioasa", a declarat, pentru Mediafax, Anisoara Stefanescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

Federatia Nationala a Educatiei Nationale nu participa la discutiile pe marginea modificarii legii invatamintului, sindicalistii sustinand ca propunerile ar fi trebuit supuse consultarilor cu toti partenerii sociali, intr-o perioada mai lunga de dezbateri.

Remus Cernea atrage atentia asupra faptului ca nimeni nu poate fi obligat sa studieze religia, dar, in acest moment, elevii nu stiu ca au dreptul sa aleaga. O alta problema pe care trebuie s-o rezolve noua lege a invatamintului este cea a elevilor de alte confesiuni. In Romania exista 18 culte recunoscute oficial, dar elevii de alta religie decat cea ortodoxa nu sunt bine vazuti, sustine Cernea.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si liderii federatiilor sindicale din invatamant se vor intalni, luni, 27 august, pentru a definitiva pachetul de legi din domeniul educatiei.

-----

Pentru mai multe detalii accesati si:

"Icoanele nu vor fi scoase din Scoli''

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-21&id=222651^

''Atac la <<Tatal nostru>>"

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-09&id=225023^

-----

REACTII LA CALD

Margarita GEICA, redactor sef adjunct:

"Dupa razboiul pentru scoaterea icoanelor din scoli si gradinite, acum se polemizeaza pe seama faptului ca religia i-ar putea indoctrina pe bietii elevi, iar domnul Cernea numeste preotii <<ideologi>>. Intr-o lume cu repere din ce in ce mai rasturnate, in care banul primeaza, moralitatea e iesita din moda si aproape orice este permis - ca, deh!, o viata are omul - cunoasterea macar a poruncilor biblice ramane singura busola. Eu cred cu tarie ca secolul al XXI-lea va fi religios sau nu va fi deloc".

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=911&data=2007-08-24