< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - miercuri, 22 august 2007

Europarlamentarele, pe 25 noiembrie

Executivul a stabilit, in sedinta de astazi, ca alegerile pentru Parlamentul European sa aiba loc pe 25 noiembrie. In urma cu doua zile, in urma consultarilor de la Palatul Victoria, initiate de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, PNL, UDMR, PC si PRM au optat pentru organizare scrutinului la sfarsitul lunii noiembrie, majoritatea optand pentru ziua de 25. PSD-ul a fost singurul partid care a propus ca alegerile sa aiba loc pe 9 decembrie. Democratii au refuzat sa participe la consultari si nu au avansat nici-o data, dar au acuzat ''preventiv'' PNL-ul ca incearca sa amane data europarlamentarelor, iar pe premierul Tariceanu, ca transforma consultarile intr-un exercitiu de imagine.

"Romania va avea o reprezentare alcatuita din 35 de parlamentari si cred ca organizarea in bune conditii, nu numai cele logistice, ci si crearea cadrului de dezbateri pe teme europene, este un test important", a declarat premierul Tariceanu, in cadrul unei conferinte de presa. "Nici eu, nici partidul meu nu ne pricepem sa fraudam alegeri, asa ca temerile partidelor nu cred ca sunt justificate. Doresc sa asigur electoratul ca Guvernul va lua toate masurile pentru ca Romania sa treaca cu bine acest examen", a subliniat seful Executivului.

Locomotiva PD va fi Sorin Frunzaverde

Ioan Oltean, vicepresedintele PD, a anuntat ca partidul sau a finalizat lista cu candidati pentru alegerile europarlamentare, iar in momentul in care conducerea o va definitiva, aceasta lista va fi facuta publica. "Locomotiva PD va fi Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii. Domnia sa va fi secondat de mai multe figuri importante ale partidului printre care primarul minicipiului Oradea. Toti se vor stradui sa convinga electoratul ca prin ceea ce reprezinta vor putea face o figura frumoasa la Parlamentul European".

Surpriza pe lista PSD

Cu toate ca PSD propusese data de 9 decembrie pentru euroalegeri, partidul se declara pregatit pentru acestea si anunta o surpriza pe listele sale. "Noi nu avem o problema deosebita, important pentru noi este ca aceste alegeri sa aiba loc. Suntem pregatiti, avem un sef de campanie, in persoana lui Liviu Dragnea si, saptamana viitoare, vom anunta si lista candidatilor, care va fi compusa din euro-observatori, in special", a declarat Victor Ponta, pentru RealitateaTV. Social-democratul spune ca nu va exista "o locomotiva a campaniei" deoarece "chestia asta se practica doar in PD, unde nu exista decat Traian Basescu si restul sunt vagoane". Ponta sustine ca el nu se afla pe lista eligibila pentru PE.

PRM: este o data rezonabila independent de carcotelile PSD

Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM, considera ca data de 25 noiembrie este rezonabila din punctul de vedere al partidului sau, dar ca importante sunt demersurile care pot fi initiate pentru a stopa fraudarea alegerilor. "25 noiembrie este o data rezonabila independent de carcotelile PSD, care adopta o atitudine de pasivitate, fara sa se implice constructiv", a adaugat Bolcas.

PLD: o confruntare electorala este binevenita

Vicepresedintele PLD, Raluca Turcan, sustine ca stabilirea datei euroalegerilor este un lucru bun. In plus, Raluca Turcan a declarat ca "o confruntare electorala este binevenita in acest context politic". PLD a semnalat insa doua probleme: ca orice decizie poate fi schimbata de Guvern si necesitatea unei campanii de informare pe teme europene: "Chiar daca s-a stabilit o data, ne putem astepta ca Guvenul sa se razgandeasca. De asemenea, PLD cere Guvernului sa initieze o campanie de informare pentru a comunica populatiei ce inseamna aceste alegeri".

Potrivit Tratatului de aderare, Romania trebuie sa desfasoare alegerile pentru cele 35 de posturi de europarlamentari pana in 31 decembrie 2007.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=891&data=2007-08-22