< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 10 august 2007

Sase membri NATO, nemultumiti cu privire la regimul vizelor in SUA

Romania nu vrea sa fie "second hand" pentru americani

Sase state europene, membre ale NATO, printre care si Romania, au trimis o scrisoare catre administratia americana prin care isi exprima dezacordul cu privire la legea in domeniul vizelor semnata de presedintele George W. Bush. Noua lege aprobata saptamana trecuta mentine regimul vizelor pentru 12 state din Uniune Europeana si doar cetatenii a 15 state din UE vor ajunge fara viza in Statele Unite.

Potrivit acestei legi noi, alte cinci state in viitorul apropiat vor circula fara vize deoarece rata de respingere a vizelor acordate cetatenilor din aceste tari este sub 10 procente. Aceste tari sunt: Cehia, Estonia, Malta, Cipru si Grecia. Cei care locuiesc in aceste state trebuie sa mai astepte pana cand autoritatile americane vor stabili procedurile prin care acestia vor putea vizita Statele Unite.

Pentru cetatenii din Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria sistemul vizelor se mentine si, cum rata de refuz variaza intre 34,1% (Romania e pe primul loc in acest top) si 12,7%, sunt sanse putine ca aceasta lege sa fie modificata in scurt timp.

In aceste conditii, Romania, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Cehia au trimis o scrisoare oficiala Washington-ului in care isi exprima dezacordul fata de solutia propusa de Statele Unite. "Pentru noi ca tara, este foarte dificil deoarece suntem printre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite. Ca nou membru UE, Polonia ar trebui sa aiba drepturi egale", a declarat Wojciech Pisarski, ofiter de presa la Ambasada Poloniei din Londra, conform Mediafax.

Ungaria a ales sa nu semneze aceasta scrisoare ci a trimis o scrisoare proprie in care noua lege adoptata de curand in SUA este considerata un pas incurajator.

Nici in forurile de conducere ale Uniunii Europene nu s-a lasat prea mult asteptata o pozitie cu privire la noua lege. Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, acuza SUA de introducere a unor masuri prin care statele membre UE sunt judecate diferit, ca si cum ar exista state membre de prima mana si state membre de mana a doua. In aceste conditii, Comunitatea europeana ar putea introduce restrictii reciproce si pentru cetatenii americani care calatoresc in Europa.

REACTII LA CALD

Andrian ENCULESCU, redactor ZIUA online:

''Romanii nu vad Statele Unite ca pe o destinatie de vacanta, cum e Grecia sau Turcia. America e mai mult un <<taram al fagaduintei>>, unde vrei sa te stabilesti, sa-ti gasesti un job decent, sa-ti cumperi o casa cu gard alb, doua masini si, la un moment-dat, sa-ti aduci toata familia. In conditiile astea, mi se pare normal ca guvernul american sa pastreze vizele pentru romani, chiar daca asta inseamna stat la cozi, nervi, bani si timp pierdut pentru cei care vor sa plece peste ocean. Pe de alta parte, suntem pedepsiti pentru ca provenim dintr-o tara comunista. Regim care ne-a fost impus, nu l-am ales. Regele Mihai povestea cum isi trimitea disperat emisarii Aliatilor, iar raspunsul acestora a fost: aveti nevoie de mai multi comunisti in Guvern. Una peste alta, poate ca nu meritam matematic, la procente, sa intram fara vize in State, dar, istoric, ele ne-ar fi datorate".

Vlad BASALICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=830&data=2007-08-10