< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 9 august 2007

OSCE: Racheta gasita langa Tbilisi a cazut dintr-un avion care zbura dinspre Rusia

Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc

ULTIMA ORA

Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a calificat lansarea unei rachete asupra localitatii Tsitelubani drept un incident care trebuie tratat cu seriozitate si ale carui circumstante trebuie elucidate. In plus, intr-o convorbire telefonica avuta cu omologul sau georgian Gela Bezhuashvili, Cioroianu a dat asigurari ca subiectul va fi discutat si cu partenerii europeni si euro-atlantici.

---

Tensiunile diplomatice Tbilisi si Moscova continua. Georgia cere Consiliului de Securitate al ONU sa ancheteze atacul aerian al Rusiei asupra teritoriului sau, incident catalogat de Ministrul georgian de Externe drept "act de agresiune". Un raport preliminar al OSCE arata ca "racheta gasita in Georgia a cazut dintr-un avion care zbura dinspre Rusia. In document nu se precizeaza, insa, cu certitudine ca racheta a cazut dintr-un avion rusesc, deoarece observatorii nu au putut identifica nici aeronava, nici proiectilul. Situatia din zona a intrat in atentia organizatiilor internationale. Uniunea Europeana a indemnat ambele parti la retinere, in timp ce liderii Tarilor Baltice si-au exprimat deschis sprijinul pentru Georgia. O racheta a cazut, marti, fara sa explodeze, la 60 de kilometri de Tbilisi. Guvernul georgian sustine ca proiectilul a fost lansat de un avion rusesc, insa Moscova dezminte orice implicare in incident si ii acuza pe georgieni ca au lansat chiar ei racheta, pentru a destabiliza situatia in Osetia de Sud.

Georgia cere mediere ONU

Georgia solicita intrunirea Consiliului de Securitate al ONU pentru a analiza presupusul atac aerian al Rusiei asupra teritoriului sau. Ministrul georgian de Externe a catalogat acest incident "act de agresiune" din partea Rusiei.

"Consiliul de Securitate trebuie sa condamne cu fermitate atacul asupra teritoriului unei tari suverane", a precizat adjunctul reprezentantului permanent georgian la ONU. Oficialii de la Tbilisi considera raidul o incalcare a Cartei ONU, care condamna recursul la forta.

Seful Statului Major rus: Acuzatiile, o provocare la adresa Rusiei

Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluievski, a calificat acuzatiile Georgiei drept o "provocare la adresa Rusiei", conform Reuters.

"Sunt convins ca aceasta este o provocare din partea Georgiei. (...) Este o provocare la adresa trupelor de mentinere a pacii rusesti si la adresa Rusiei intregi. /../ Georgia este, la ora actuala, intr-o stare de confuzie, deoarece daca problema Kosovo va fi solutionata prin acordarea suveranitatii provinciei, atunci Georgia ar putea pierde Abhazia si Osetia de Sud", a adaugat Baluievski.

OSCE: Racheta gasita in Georgia a cazut dintr-un avion care zbura dinspre Rusia

"Avionul din care a cazut racheta gasita in Georgia zbura din directia Rusiei", arata raportul interimar al observatorilor internationali, citat de Reuters. "Observatorii OSCE au primit traseul observat pe radar al avionului, ce a patruns in zona venind dinspre nord-est si a iesit in aceeasi directie", se arata in raport.

In document nu se precizeaza insa cu certitudine ca racheta a cazut dintr-un avion rusesc, deoarece observatorii nu au putut identifica nici aeronava, nici obuzul. Documentul preliminar a fost redactat de Echipa Comuna de Monitorizare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Tarile Baltice sprijina Georgia

Lideri din cele trei tari baltice si-au manifestat sprijinul pentru Georgia si au cerut o ancheta internationala privind tirul de racheta tras, potrivit Guvernului georgian, de Rusia, informeaza AFP.

Presedintele estonian, Toomas Hendrik Ilves, l-a contactat telefonic pe omologul sau georgian Mihail Saakasvili, afirmand ca incidentul este inadmisibil deoarece incalca suveranitatea Georgiei. 'Este necesara o ancheta internationala obiectiva, completa si rapida pentru a cunoaste circumstantele acestui incident', a afirmat Ilves, citat de Rompres.

Ministrul leton de Externe, Artis Pabriks, a cerut de asemenea o ancheta internationala, potrivit biroului sau de presa. "El a condamnat ferm incidentul si a afirmat ca poate fi vazut ca o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei", noteaza sursa citata.

La randul sau, presedintele lituanian, Valdas Adamkus, i-a telefonat presedintelui Mihail Saakasvili, exprimand preocuparea Lituaniei fata de acest incident.

Pentru detalii, accesati site-ul ZIUA:

"Rusii au aruncat o bomba in Georgia"

^http://www.ziua.net/display.php?data=2007-08-08&id=224960^

"Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau"

^http://www.ziua.net/news.php?data=2007-08-07&id=801^

REACTII LA CALD

George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:

"Apelul Georgiei la Consiliul de Securitate al ONU este singurul pas logic, in conditiile in care expertii OSCE au confirmat ca avionul care a lansat racheta venea dinspre Rusia. Deocamdata este destul de greu de spus ce s-a intamplat - insa daca dovezile suplimentare vor indica faptul ca avioanele au fost rusesti, atunci Moscova se va gasi intr-un impas diplomatic din care ii va fi foarte dificil sa iasa."

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=820&data=2007-08-09