< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 16 iunie 2008

Iuscenko se grabeste sa bage Ucraina in NATO

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si-a exprimat luni speranta ca tara sa obtina inca de anul acesta statutul de candidat oficial la NATO, intr-o conferinta comuna cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, aflat la Kiev, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"Vrem ca anul acesta sa fie luata o decizie pozitiva pe tema MAP", Planul de actiuni in vederea aderarii, ultimul pas inainte de intrarea propriu-zisa a unei tari in Alianta Nord-Atlantica, a spus liderul ucrainean. "Ne dorim sa fie luata o decizie pozitiva anul acesta", a adaugat el.

Iuscenko si Scheffer au subliniat ca numai statele din Alianta pot lua o decizie in legatura cu aderarea Ucrainei, respingand un drept de veto rus pe aceasta tema.

"Trebuie retinut ca este un dialog intre Ucraina si Alianta si ca o tara terta, care nu este membra NATO, dupa parerea mea nu trebuie sa aiba drept de veto", a spus Iuscenko dupa o intalnire cu Scheffer, intr-o aluzie clara la Rusia, care se opune aderarii Kiev-ului.

Atat decizia legata de "apropierea de Ucraina", cat si cea privitoare la acordarea pentru Kiev a statutului oficial de tara-candidata va fi luata "doar" de catre tarile din NATO, a asigurat, la randul sau, Scheffer, intr-o conferinta de presa comuna. "Nimeni altcineva in afara de cei 26 de aliati nu poate lua o astfel de decizie", a subliniat el.

Ucraina impartita: "Da NATO!" si "Yankei, mergeti acasa!"

Peste jumatate din populatia ucraineana, in special din partea rusofona si rusofila a tarii, nu vrea ca tara sa adere la NATO, potrivit ultimelor sondaje. Rusia, care se opune ca fosta republica sovietica sa intre in Alianta Nord-Atlantica, invoca adesea aceasta dezaprobare a opiniei publice.

Mai multe sute de sustinatori si adversari ai aderarii Ucrainei la NATO au manifestat luni la Kiev, cu ocazia vizitei lui Scheffer. Aproximativ 300 de manifestanti anti-NATO, cu pancarte pe care scria "Nu NATO!", "Yankei, mergeti acasa!" si care scandau "Rusii sunt fratii nostri" au fost retinuti de politie la circa 200 de metri de Presedintie.

Nu departe, se reunisera intre 500 si 700 de manifestanti pro-NATO, in special simpatizanti ai partidului prezidential Ucraina Noastra, cu tricouri si drapele cu inscriptia "Da NATO!".

La summitul de la Bucuresti din aprilie, NATO a promis sa integreze Ucraina si Georgia, insa Alianta a refuzat, in lipsa unui consens intre tarile membre, sa le acorde atunci statutul de tari-candidate sau sa ofere o perspectiva clara pentru aceasta. Ministrii de externe din NATO urmeaza sa se reuneasca din nou in decembrie, pentru a prezenta progresele indeplinite de Ucraina, in vederea unei eventuale integrari a Kievului in Planul de actiune, ultima etapa inainte de aderarea la NATO.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7895&data=2008-06-16