< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POVESTI, DESTINE, INTAMPLARI - luni, 16 iunie 2008

Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta

Ce n-au gasit croatii, au fotografiat paparazii "The Sun": Milivoj Asner, de 95 de ani, surprins la o terasa savurand vinuri albe

Bomba la EURO 2008!. Jurnalistii de la "The Sun" sustin ca l-au fotografiat, zilele trecute, in Austria, pe Milivoj Asner, unul dintre cei mai cautati lideri nazisti din lume. Asner, numarul patru pe lista nazistilor acuzati de regimul de Zagreb de crime de razboi, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost zarit, printre suporteri, savurand un pahar de vin alb, la una dintre terasele din jurul stadionului unde sunt programate partidele de la Campionatul European. Ziaristii britanici sustin ca barbatul in varsta de 95 de ani s-a afisat in public, alaturi de sotia sa, Edeltraut, fara sa para ca are vreo problema de sanatate, asa cum au sustinut oficialii austrieci in momentul cand au refuzat cererea Croatiei de a-l extrada, pentru a fi judecat.

Fost sef al politiei croate, Asner este, in prezent, stabilit, sub o identitate care nu a fost data publicitatii, in Austria. Barbatul este acuzat ca a avut un rol activ in deportarea a sute de sarbi, evrei si tigani in lagarele naziste. In ciuda acestor invinuiri, Asner pare sa isi vada linistit de viata si de pasiunea sa pentru fotbal. Tabloidul "The Sun" publica o fotografie, cu barbatul de 95 de ani si cu sotia acestuia, la o terasa din orasul austriac Klagenfurt. Potrivit jurnalistilor, Asner a stat de vorba cu ospatarii si si-a baut, linistit, bautura comandata, alaturi de ceilalti suporteri aflati in locul respectiv. In aceeasi zi, cei doi au mai fost vazuti de ziaristi plimbandu-se, de mana, pe unul dintre bulevardele celebre din Viena, May Street. Asner nu parea sa aiba vreo problema de sanatate, ba mai mult, s-a plimbat fara ca macar sa aiba nevoie de sprijin, sau de baston, comenteaza jurnalistii britanici. Toate acestea, in ciuda insistentelor autoritatilor de la Viena de a nu il extrada pe Asner in tara sa natala, Croatia, unde ar fi judecat pentru crime de razboi.

Milivoj Asner, fost cap al regimului pronazist, din Croatia, cautat de Zagreb pentru crime de razboi comise in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si care traieste in Austria, a cerut restituirea proprietatilor din Croatia ce i-au fost confiscate de regimul comunist, potrivit postulului national de radio din Croatia. In acelasi timp, Ministerul croat al Justitiei a anuntat ca a cerut extradarea lui Asner, dupa ce a obtinut, in 2004, dosarul acestuia de la centrul Simon Wiesenthal, care se ocupa de localizarea, in intreaga lume, a fostilor nazisti. Refugiat in Austria dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Asner a revenit la Daruvar, in Croatia, in 1991, cand aceasta tara si-a proclamat independenta, dar a fost nevoit sa o paraseasca din nou in 2004, dupa ce centrul Wiesenthal a remis justitiei croate documente cu privire la crimele de care este acuzat.

C. STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7891&data=2008-06-16