< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - sambata, 14 iunie 2008

Miracol arheologic

O vas de razboi britanic, scufundat in 1780, descoperit intact pe fundul Marilor Lacuri

O descoperire arheologica face senzatie in lumea cercetatorilor. Un vas britanic din timpul Revolutiei Americane a fost gasit pe fundul Marilor Lacuri, intr-o perfecta stare de conservare, informeaza "Dayton Daily News".

Nava a fost gasita de entuziastii "vanatori de epave", Jim Kennard si Dan Scoville. Vasul HMS Ontario, purtand emblema marinei regale, a disparut fara urma in 1780, cu 130 de persoane la bord. Cu o lungime de aproape 25 de metri, HMS Ontario este cea mai veche epava a unui vas britanic si singura gasita intacta pe fundul Marilor Lacuri. "A avea un vas din perioada revolutionara, practic intact este uimitor. Este un miracol arheologic", a declarat Arthur Britton Smith, scriitor al cartii "Legenda Lacului".

Kennard si Scoville privesc vasul ca un "cimitir de razboi" ce nu trebuie scos la suprafata. HMS Ontario se afla la o adancime de 154 de metri, unde nu se poate ajunge cu tehnica obisnuita de scufundare. Kennard and Scoville refuza sa faca public locul exact al scufundarii navei. "De obicei cand vasele se scufunda pe furtuna, nu ajung intregi pe fundul apei. Acest vas s-a scufundat pe o furtuna teribila si a reusit sa ramana intact. Sunt pana si cateva ferestre intregi. Presiunea putea sa le transforme in cioburi, dar nu a facut-o. Este cu adevarat un vas incredibil", a declarat Scoville.

HMS Ontario era considerata un fel de "Sfant Graal" al comorilor din adancuri si a fost cautata ani de-a randul de pasionati. Vasul s-a scufundat la 31 octombrie 1780, avand la bord o garnizoana de 60 de soldati britanici, un echipaj canadian de 40 de persoane si 30 de prizonieri de razboi americani.

In regiunea Marilor Lacuri se afla aproximativ 4.700 de vase scufundate, dintre care 500 in Lacul Ontario.

R. M.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7842&data=2008-06-14