< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - sambata, 14 iunie 2008

G8: Scumpirea marfurilor ar putea afecta cresterea economica mondiala

Scumpirea marfurilor ar putea afecta cresterea economica mondiala. Este avertismentul pe care l-au lansat cele mai bogate natiuni ale lumii, sambata, in cadrul intrunirii Grupului celor Opt (G8) care s-a desfasurat la Osaka. Din pacate, insa, G8 nu a oferit nici un plan de a calma pietele sau de a tempera protestele declansate de preturile alimentelor si combustibilului, relateaza Reuters. "Preturile ridicate la marfuri, in special la alimente si combustibili, reprezinta un risc major pentru stabilitatea cresterii economice la nivel mondial, au implicatii serioase pentru economiile mai vulnerabile si ar putea accentua presiunile inflationiste", se arata intr-un comunicat al ministrilor G8.

Evolutia valutara nu a fost discutata la Osaka, dupa o saptamana de discutii cu privire la efectul dolarului slab asupra inflatiei, iar analistii considera ca moneda americana se va deprecia luni. Cei mai multi ministri au parut mai ingrijorati de incetinirea cresterii economiilor afectate de criza creditelor decat de scumpiri, asa cum cele mai multe banci centrale din cadrul G8 se concentreaza asupra controlarii inflatiei.

Seful Trezoreriei americane, Henry Paulson, a spus ca pretul petrolului ar putea accentua incetinirea cresterii economice in SUA. In acelasi timp, Fondul Monetar International (FMI) a mentionat posibilitatea prelungirii evolutiei slabe a economiei mondiale. G8 a recunoscut, totodata, dificultatea sustinerii cresterii economice, dupa ce criza ipotecara din Statele Unite a dus la o criza mondiala a creditelor. Riscul ca preturile record la petrol si alimente sa se rasfranga asupra salariilor si altor costuri a facut ca "alegerea politicilor sa fie mai complicata", a anuntat G8.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7840&data=2008-06-14