< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - sambata, 7 iunie 2008

Gazprom vrea sa construiasca un gazoduct in Alaska

Gazprom intentioneaza sa se alature proiectului de construire a unui gazoduct din Alaska catre Statele Unite si Canada, a anuntat duminica presedintele companiei, Alexei Miller, la Forumul Economic de la St. Petersburg, transmite Ria Novosti, citat de Rompres.

'Participarea la un asemenea proiect imens este importanta pentru noi. Am inaintat firmelor British Petroleum si ConocoPhillips o propunere de colaborare', a subliniat oficialul Gazprom.

British Petroleum si ConocoPhillips intentioneaza sa construiasca o conducta ce va transporta gaze naturale din zacamantul North Slope din Alaska catre Statele Unite si Canada. Acesta ar putea deveni cel mai important proiect energetic privat din America de Nord, cu un cost estimat la 26-30 de miliarde de dolari.

Proiectul celor de la British Petroleum si ConocoPhillips se afla in competitie cu cel propus de TransCanada Corp.

Alaska, una dintre cele mai bune afaceri americane

In 1867, Alaska a fost cumparata de americani cu 7,2 milioane de dolari (aproximativ 91 de milioane de dolari in ziua de azi) de la rusi. Echipa americana care a negociat tranzactia a fost condusa de secretarul de stat William H. Seward. O explicatie neverificata arata ca suma mica pentru care a fost tranzactionata Alaska se datoreaza faptului ca tarul rus ar fi pierdut, de fapt, Alaska la un joc de carti.

In echipa negociatorilor americani care au cumparat Alaska de la rusi s-a aflat si un roman. Extrem de putina lume stie insa cine a fost Pomut - un roman ajuns general in armata SUA, care a participat, in 1867, la negocierile ruso-americane pentru cedarea peninsulei Alaska. George Pomut s-a nascut in anul 1818 si a crescut in comunitatea romaneasca din Gyula. Alaska a fost descoperita de europeni in 1741, in urma unei expeditii conduse de danezul Vitus Bering, aflat in solda Rusiei. Aventurierii stabiliti aici au pus bazele comertului cu blanuri si s-au razboit cu localnicii. Bastinasii aveau sa fie decimati de luptele cu nou-venitii si de bolile pe care acestia le-au adus cu ei.

Incetul cu incetul, in zona si-au facut aparitia si vanatori americani, care au periclitat dominatia rusa. Oricum, se estimeaza ca maximum 700 de supusi ai tarului traiau in peninsula in momentul de varf al "colonizarii" ruse. In secolul al XX-lea, pamantul Alaskai s-a dovedit a fi plin de petrol, iar rusii au regretat tranzactia. Alaska a devenit stat cu drepturi depline al SUA doar in 1959.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7536&data=2008-06-07