< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - sambata, 7 iunie 2008

JURNAL DE FESTIVAL

Premiul cel mare la TIFF a fost castigat de Mexic

Trofeul celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film Transilvania a fost decernat sambata seara, in prezenta a peste 1.000 de invitati, printre care Presedintele Romaniei, Traian Basescu. Premiul cel mare, inmanat de actrita Catrine Deneuve, a fost castigat de regizoarea din Mexic Yulene Olaizula, care a venit la Cluj cu filmul documentar "Shakespeare colt cu Victor Hugo" (Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo). Acesta nu a fost singurul premiu care merge in Mexic. Premiul special al juriului a fost castigat de "Lacul Tahoe (Te acuerdas de Lake Tahoe?) ", in regia lui Fernando Eimbcke.

Celebra actrita Catherine Deneuve a primit, la randul sau, Premiul pentru intreaga cariera, care se acorda in fiecare an la TIFF unei personalitati a cinematografiei europene.

Nu a fost singurul premiu pentru excelenta acordat la Gala de inchidere TIFF 2008. Actrita Tamara Buciuceanu Botez a urcat pe scena pentru a fi omagiata pentru intreaga cariera. Radu Beligan, unul din stalpii cinematografiei si teatrului romanesc a primit premiul chiar de la Presedintele Traian Basescu.

Un eveniment exceptional al serii a fost decorarea cu ordinul "Chevalier des arts et des lettres" a regizorului roman Corneliu Porumboiu de catre ambasadorul Frantei, Henri Paul.

Festivalul International de Film Transilvania a inclus anul acesta o selectie a celor mai bune filme romanesti realizate in ultimul an. Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj din cadrul Zilelor Filmului Romanesc a fost castigat de Thomas Ciulei, cu documentarul sau "Podul de flori". Regizorul, originar din Republica Moldova, venit la TIFF cu doua filme ale sale, lungmetrajul sau de debut "Tache" si scurtmetrajul "Plictis si Inspiratie".

Juriul i-a acordat premiul pentru Cel mai bun scurt metraj din Zilele Filmului Romanesc. A existat si un premiu de debut inmanat lui George Dorobantu pentru filmul "Elevator".

Festivalul International de Film Transilvania se incheie azi la Cluj dar va continua cu o retrospectiva a filmelor, programata intre 11-15 iunie la Sibiu.

Vlad BASALICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7525&data=2008-06-07