< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 7 iunie 2008

Jandarmeria Vaticanului isi intareste Dispozitivul antiterorism

Jandarmeria Vaticanului, ce are in grija, impreuna cu garda elvetiana, securitatea Papei Benedict al XVI-lea si a micului stat situat in inima Romei, si-a intarit recent Dispozitivul antiterorism prin infiintarea a doua servicii speciale, a declarat sambata comandantul Domenico Giani pentru Osservatore Romano, relateaza AFP, citat de Rompres.

Au fost infiintate un grup de interventie rapida si un departament antisabotaj "pentru a face fata unor eventuale activitati teroriste", a declarat el. Grupul de interventie rapida va avea ca principale sarcini efectuarea de "anchete" si verificarea informatiilor, dar va putea in acelasi timp 'sa intervina de urgenta in cazul unor situatii de risc major".

Cel de-al doilea serviciu "este un contingent special format din elemente specializate si antrenate, dotate cu mijloace tehnice sofisticate, capabile sa identifice si sa neutralizeze eventuale pericole", precum pachetele suspecte.

De peste un an jandarmeria Vaticanului asigura securitatea si in "zonele extrateritoriale" din afara orasului Vatican, precum bazilicile papale.

Dupa tentativa de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea de catre cetateanul turc Mehmet Ali Agca, care a avut loc la 13 mai 1981 in Piata Sfantul Petru, accesul pelerinilor care doresc sa asiste la audienta generala a suveranului pontif se face prin zone speciale, dotate cu detectoare de metale.

La 6 iunie 2007, persoanele care il pazeau pe Papa Benedict al XVI-lea au retinut un tanar german, in momentul in care incerca sa sara in automobilul deschis in care se afla suveranul pontif. Ulterior, acesta a fost internat intr-o clinica psihiatrica.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7519&data=2008-06-07