< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - sambata, 7 iunie 2008

JURNAL DE FESTIVAL

Boogie, Nunta muta si Megatron la TIFF

In penultima zi de TIFF, Horatiu Malaele a urcat pe scena Teatrului National din Cluj in calitate de regizor de film. "Nunta muta", filmul de debut al acestui actor foarte apreciat de publicul romanesc, a putut fi vizionat in premiera absoluta la Festivalul International de Film Transilvania. A fost ca o proba de foc pentru lungmetraj si se pare ca a trecut-o cu bine daca ne luam dupa rasetele pe care le-a starnit in sala.

"Nunta muta" este o pelicula ce se incrie in acelasi registru cu "Trenul vietii" a lui Radu Mihaileanu. In acest lungmetraj este surprins un moment important din viata satului romanesc. Actiunea este plasata in 1953, cand colectivizarea inca nu patrunsese peste tot. Sunt ultimele momente ale unei lumi rurale pe care comunistii au tinut mortis sa o distruga sistematic. In "Nunta muta" doi tineri au ghinionul sa se casatoreasca chiar in ziua mortii lui Stalin. Pentru a scapa de doliul impus de sovietici, nuntasii se hotarasc sa faca una muta, departe de ochii autoritatilor, numai ca e mai complicat de facut decat credeau.

In primul sau lungmetraj, Horatiu Malaele a reusit sa evite teatralitatea de care sufera o buna parte a cinematografului romanesc. Umorul burlesc se potriveste bine povestii. Lucrul care deranjeaza este creionarea unor personaje putin prea literare.

Imediat dupa aceasta pelicula, a fost proiectat pe ecranul teatrului de la Cluj "Boogie", filmul revenit aceste zile de la Cannes. E o creatie din filmografia lui Radu Munteanu care deruteaza. Toti actorii distribuiti aici joaca foarte bine si sunt credibili in rolurile lor. Pe de alta parte, primesti destul de putin de la acest film. In aceasta poveste, Boogie pleaca cu sotia si copilul sau la mare si acolo intalneste din intamplare doi prieteni din copilarie cu care nu s-a mai vazut de cativa ani. La 30 si ceva (acesta a fost titlul proiectului in lucru) de ani, Boogie accepta mai greu ca vremea tineretii, cu excesele ei, a trecut.

E un portret al unui barbat care realizeaza ca a facut niste alegeri in viata fara sa fie constient de asta, dupa cum bine a spus la conferinta filmului Razvan Radulescu, unul dintre scenaristi. Acestui lungmetraj ii lipsesc anumite elemente dramatice care ar fi facut din film unul foarte bun. Ar fi trebuit sa existe ceva tulburator, care sa transforme pelicula intr-o experienta cinematica care iti provoaca nelinisti si empatie pentru starea personajului principal.

Printre scurmetrajele care au starnit cel mai mare interes la Tiff a fost "Megatron", scurtmetrajul premiat la Cannes. E povestea unui copil care calatoreste cu bicicleta, trenul si masina pentru a ajunge impreuna cu mama sa la McDonald's. Din cateva cadre foarte lungi, regizorul Marian Crisan a reusit sa creeze o poveste emotionanta despre ziua de nastere a unui copil crescut doar de mama lui.

In seara aceasta juriu va decide carui film ii va fi decernat trofeul festivalului.

Vlad BASALICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7514&data=2008-06-07