< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - sambata, 7 iunie 2008

Guvernul Romaniei a descoperit secretul prevestirii seismelor

Cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter revin o data la 32 de ani

Guvernul Romaniei avertizeaza printr-un document oficial ca seismele cu magnitudine de 7 grade pe scara Richter revin o data la 32 de ani. Informatia i-a uimit pe specialistii din domeniu. Acestia sustin ca nimeni nu poate sa prevada cand va avea loc urmatorul cutremur. Daca, insa, ar fi sa ne luam dupa previziunile Guvernului, urmatorul cutremur de intensitate mare va avea loc in 2009.

Documentul prezinta principalele riscuri la adresa populatiei si felul in care autoritatile ar trebui sa comunice in situatiile de criza, transmite Antena3. Printre potentialele scenarii catastrofale, ''hazardurile seismice'' reprezinta capitolul cel mai detaliat. Cercetarea sugereaza chiar si un calcul probabilistic: ''in conformitate cu studiile efectuate in acest domeniu de institutii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioada medie de revenire de 32 de ani''.

Surse din cadrul institutului de Fizica a Pamantului dezmint insa varianta unui astfel de calcul.

In ceea ce priveste regulile de actiune in timpul seismului, primele mentionate sunt pozitionarea in interiorul locuintei, protectia copiilor si inchiderea surselor care pot provoca pagube, de exemplu gazele. In viziunea executivului, prioritatile dupa producerea unui cutremur sunt: acordarea primului ajutor, ingrijirea copiilor, a victimelor, pregatirea pentru evacuare sau parasirea locuintei. De asemenea, oamenii ar trebui sa stie cum sa supravietuiasca daca sunt prinsi sub daramaturi, si sa cunoasca locul de intalnire cu membrii familiei, in cazul in care locuinta este distrusa.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7506&data=2008-06-07