< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 23 iulie 2007

George Michael a dat 3,5 milioane de lire sterline pentru o vaca moarta

Putini stiu ca George Michael este, pe langa un cantaret de succes, si un mare iubitor de arta. Colectia sa a fost imbogatita recent cu o noua creatie Damien Hirst, unul dintre artistii contemporani cu mare succes la public. Este vorba de nici mai mult, nici mai putin decat o vaca moarta, a carei piele este strapunsa de zeci de sageti, si pentru care interpretul britanic si partenerul sau de viata, Kenny Goss, au platit fabuloasa suma de 3.5 milioane de lire sterline.

Inspirata din povestea martirului biblic al Sfantului Sebastian, opera "Saint Sebastian, Exquisite Pain" (Sf. Sebastian, durere suprema - n.r.) a fost achizitionata de Michael si partenerul sau de viata Kenny Goss in schimbul sumei de 3.5 milioane de lire sterline.

Suma a fost data pentru a putea admira in locuinta proprie o vaca moarte, strapunsa de zeci de sageti, si conservata intr-un bazin transparent cu aldehida formica. Aceasta constituie una dintre cele mai scumpe lucrari ale lui Hirst, artist al carui admirator declarat este George Michael..

Hirst, artist scump si controversat

Tema centrala a lucrarilor lui Damien Hirst este moartea. El este cunoscut in lumea artistilor contemporani pentru lucrarile sale socante, care descriu amanuntit biopsii, vivisectii si anatomia umana. Seria "Istoria Naturala" este celebra pentru animalele moarte pastrate in formaldehida, cea mai cunoscuta fiind "Imposibilitatea ...", in care un rechin impaiat sta intr-un acvariu urias.

Hirst a mai realizat si serii de "picturii in cerc" si "picturi puncte", in care imaginile sunt alcatuite din randuri de cerculete de culori variate. Tot el este semnatarul lucrarii "Craniul cu mii de diamante", evaluata la peste 70 de milioane de euro, si considerat in prezent cel mai scump obiect de arta contemporana din lume.

REACTII LA CALD

Adrian ENCULESCU, redactor ZIUA online:

"O vaca moarta, ramane o vaca moarta....Sunt curios unde poti sa tii o asemenea opera de arta, in cazul in care, totusi, te decizi ca iti place, si ca vrei sa fie numai si numai a ta...E de inteles, insa, daca o faci doar pentru ca esti George Michael, si pentru ca, in afara de cantece si miscari pe scena, vrei sa revii in atentia revistelor cu ceva senzational."

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=721&data=2007-07-23