< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 3 aprilie 2008

Summitul NATO: Ucraina si Rusia, multumite de decizia NATO

Doua visuri s-au implinit in acelasi timp. Este vorba de cel al presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko si cel a omologului sau rus, Vladimir Putin. Chiar daca se refera la aceeasi problema si anume aderarea Ucrainei la NATO, unde cei doi lideri au pozitii antagonice, amandoi sunt bucurosi de concluziile summitului de la Bucuresti. Desi in jurul orei 13.00, Iuscenko a trecut prin centrul media amenajat la etajul unu in Palatul Parlamentului vizibil dezamagit, cateva ore mai tarziu lider ucrainean s-a declarat multumit de rezultatele negocierilor de la Bucuresti. Pe de alta parte, seful Comisiei pentru relatii internationale din Duma de stat, Konstantin Kosaciov, s-a aratat satisfacut in legatura cu decizia Summitului de la Bucuresti de a nu acorda, deocamdata, dreptul de aderare la Planul de actiuni a Ucrainei si Georgiei.

"Faptul ca astazi nu a fost luata nici o hotarare, demonstreaza ca in NATO inca mai exista forte sanatoare, care sunt in stare sa evalueze la justa ei valoare importanta contactelor dintre Alianta si Rusia", a spus Kosaciov, citat de Gazeta.ru.

"Victorie" ucraineana cu bataie lunga

Iuscenko a spus joi ca decizia NATO referitoare la Ucraina este o victorie pentru tara sa si ca "faptele din cursul summitului" de la Bucuresti i-au depasit asteptarile

"Este o victorie pentru noi. Principal este ca au fost cu totii de acord" ca Ucraina si Georgia sa ramana in atentia NATO, a spus Iuscenko. "Faptele din cursul summitului au depasit asteptarile noastre de la acest summit", a subliniat el.

"Fara indoiala nu s-a platit un pret mic pentru aceasta hotarare, dar este una istorica si astfel avem toate motivele pentru a le multumi partenerilor nostri care si-au aratat devotamentul pentru Ucraina", a spus liderul ucrainean.

Aliatii au decis joi ca Ucraina si Georgia sa nu primeasca deocamdata statutul de candidat oficial la aderare, dar au subliniat ca la un moment dat vor deveni membre.

NATO va reevalua progresele Ucrainei si Georgiei in decembrie

Ministrii de Externe ai tarilor NATO vor face o prima reevaluare a progreselor inregistrare de Ucraina si Georgia in vederea Planului de Actiune in decembrie, a declarat secretarul general al Aliantei Jaap de Hoop Scheffer.

In ceea ce priveste aceasta chestiune, Iuscenko a spus ca fraza privitoare la ministri este "un compromis politic" si ca formularea declaratiei reflecta victoria. "Daca se citeste printre randuri, fraza are menirea de a nu dezamagi pe nimeni, formularea a fost ferma si corecta", a declarat Iuscenko. "Cred ca rolul ministrilor este doar o formalitate politica, necesara pentru climatul general politic", pentru ca nu este vorba despre o aderare simpla, este vorba despre "o tara cu 47 milioane de locuitori si cea mai mare suprafata gerografica din Europa".

Iuscenko nu a ascuns faptul ca discutiile au fost "destul de aprinse", dar a salutat decizia ca fiind una "istorica". "Am mai avut o runda de negocieri cu Sarkozy. Vreau sa afirm ca Franta este partenerul si prietenul nostru in contextul Ucrainei ca membru al MAP. Aceasta nu este prima discutie pe care am avut-o cu presedintele francez si am expus o suma intreaga de argumente care sunt valabile si pentru Ucraina si pentru Europa. Azi, cand vorbim de agenda , alegerea nu a apartinut Ucrainei, Ucraina a ales deja. Pentru Ucraina este doar o chestiune de timp", a spus Iuscenko..

Liderul de la Kiev a mai declarat ca Ucraina este "singura tara care nu este membra NATO, dar care participa la toate misiunile NATO de pastrare a pacii".

Este foarte probabil ca celor doua tari sa le fie oferit MAP (Membership Action Plan) in cadrul summitului de anul viitor, summit gazduit in comun tocmai de cele doua tari care s-au opus momentan inceperii procesului de aderare al Ucrainei.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5280&data=2008-04-03