< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - marti, 6 iunie 2023

Manuscrisul despre teoria gravitatiei a lui Isaac Newton poate fi citit pe Internet

Mai multe manuscrise si lucrari de stiinta din secolul al XVIII-lea au fost publicate pe Internet cu ocazia implinirii a 350 de ani de la infiintarea Societatii Regale londoneze. Unul din documente, scris de William Stukeley, descrie etapele prin care renumitul om de stiinta, matematician, fizician si astronom, Isaac Newton, a trecut pana a elaborat legea atractiei universale, noteaza, marti, HotNews.ro.

In manuscrisul aparut sub numele "Amintiri despre viata lui Sir Isaac Newton", este relatata o discutie a scriitorului avuta cu Newton pe data de 15 aprilie 1726, in Kensington (pe atunci un sat la marginea Londrei), in care acesta si-a amintit toata intamplarea cu "marul lui Newton" si cum s-a intrebat el: "De ce trebuie ca marul sa cada mereu perpendicular pe Pamant. De ce sa nu cada intr-o parte sau sa nu se duca in sus, de ce constant spre centrul Pamantului". Se pare ca aceasta a fost prima data cand el s-a gandit la existenta unei forte universale de gravitatie, aceeasi care tine Luna in jurul Pamantului, care tine Pamantul legat de Soare.

"Povestea cu marul este atat de cunoscuta chiar si acum dupa multe secole deoarece explica cum functioneaza stiinta moderna, face referire la sistemul solar si poate avea si semnificatii biblice. Atunci cand Newton a descris procesul prin care un mar cade si a intuit principiile fizice acesta vorbea din punct de vedere stiintific. Totusi forma marului seamana cu cea a unei planete, este rotund, si de asemenea aduce aminte de povestea biblica a lui Adam si a Evei, iar Newton era un om credincios", a declarat Keith Moore, un membru al Societatii regale.

Societatea Regala, ce a fost infiintata in 1660 a avut rolul de a-i reuni pe cei interesati de stiinta si a-i informa pe restul de descoperirile acestora, sarbatoreste anul acesta cea de-a 350-a aniversare si cu aceasta ocazie a publicat pe internet mai mult de 60 de lucrari stiintifice.

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=49209&data=2023-06-06